Acord între UE, Egipt şi Israel privind aprovizionarea cu gaze naturale lichefiate. Ce au hotărât autorităţile responsabile

0
0
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Uniunea Europeană, Egiptul şi Israelul au semnat, miercuri, un acord menit să crească aprovizionarea de gaze naturale lichefiate către statele membre UE care urmăresc să-şi reducă dependenţa de livrările din Rusia pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungeşte, relatează The Associated Press.

Acordul va permite Israelului să trimită un volum mai mare de gaze prin Egipt, care are facilităţi de lichefiere pentru a-l exporta pe mare, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Von der Leyen, care a vizitat Israelul la începutul acestei săptămâni, a declarat că acordul face parte din eforturile Europei de a diversifica sursele de energie şi de a importa hidrocarburi de la „alţi furnizori de încredere”.

Conform acordului, UE va ajuta Egiptul şi Israelul să-şi sporească producţia şi explorarea de gaze în apele lor teritoriale. Nu este clar cât de mult gaz va importa UE din cele două ţări, transmite News.ro.

„Se ştie că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a expus dependenţa Uniunii Europene de combustibilii fosili proveniţi din Rusia şi vrem să scăpăm de această dependenţă”, a spus von der Leyen într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Egiptului Abdel Fattah el-Sissi.

Ministrul israelian al Energiei, Karin Elharrar, a declarat că acordul a fost rezultatul invaziei Moscovei asupra Kievului, care a provocat o criză energetică la nivel european. Ea a spus că evidenţiază, de asemenea, cooperarea în creştere dintre Egipt şi Israel, doi foşti inamici.

„Aceasta este o declaraţie pentru cei care văd în regiunea noastră doar forţe negative, cum ar fi diviziunea şi conflictul. Acest memorandum de înţelegere ne arată că deschidem o nouă cale de parteneriat, solidaritate şi durabilitate”, a subliniat ea.

Ministrul egiptean însărcinat cu gestionarea petrolului, Tarek el-Molla, a descris acordul drept „o piatră de hotar importantă” pentru cooperarea dintre Egipt, Israel şi UE. El a spus că va duce la o cooperare suplimentară între membrii Forumului de Gaze al Mediteranei de Est, care include Iordania, Israel, Cipru, Grecia, Egipt, Autoritatea Naţională Palestiniană, Franţa şi Italia.

Potrivit acordului, gazul israelian va fi adus prin conductă la terminalul de gaze naturale lichefiate (GNL) al Egiptului din Marea Mediterană, înainte de a fi transportat cu un tanc pe ţărmurile europene, a declarat Ministerul israelian al Energiei.

Israelul are două zăcăminte de gaze operaţionale în largul coastei sale mediteraneene, care conţin aproximativ 690 de miliarde de metri cubi de gaze naturale combinate, iar o a treia platformă offshore este în proces de construire. Ierusalimul a semnat deja acorduri de export de gaze cu Egiptul şi Iordania, state vecine.

Egiptul, care a făcut descoperiri majore de gaze recent, a exportat 8,9 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2021 şi 4,7 miliarde de metri cubi până în luna mai a acestui an, potrivit Refinitiv Eikon, un furnizor global de date financiare. Majoritatea exporturilor se îndreaptă, însă, către pieţele asiatice.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite