ACEA: Vânzările de mașini electrice au crescut cu 20% în UE și cu doar 2,8% în România

0
Publicat:

Pentru prima data în istorie, ponderea mașinilor electrice pe piața europeană a depășit 20%, cele mai mari creșteri fiind înregistrate în Germania (37%), în timp ce piața din România a crescut cu 2,8%.

Mașină electrică la încărcat
Ponderea mașinilor electrice a depășit 20% pe piața europeană

În luna august, pentru prima dată în istorie, ponderea mașinilor electrice a depășit 20% pe piața auto europeană. Creșterea este cu atât mai semnificativă deoarece, potrivit datelor publicate de Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), vânzările de autoturisme electrice s-a aflat pe un traseu ascendent în ultimele 13 luni consecutive.

În plus, comparativ cu o perioadă similară a anului trecut, numărul vânzărilor s-a majorat cu 20,7%.

Numărul de înmatriculări a crescut și în România

Potrivit ACEA, piața auto din Uniunea Europeană a înregistrat în ultima perioadă o majorare de 21% în ritm anual. În plus, majoritatea piețelor ai înregistrat și ele creșteri importante, precum piața din Germania, care a crescut cu 37,3%, din Franța, unde s-au înregistrat creșteri de 24,3% și Italia, cu o creștere de 11,9%.

Și în România s-a majorat numărul înmatriculărilor de autoturisme. Creșterea înregistrată a ajuns la 2,8% în ritm anual în luna august, fiind înmatriculate 12.891 de unități.

Înmatriculările de mașini electrice reprezintă 21% din total

Cu o creștere de 118,1% a vânzărilor în ritm anual, cele 165.165 de automobile electrice reprezintă 21% din numărul total al automobilelor înmatriculate în luna august în UE, depășind pentru a doua oară înmatriculările de automobile diesel. În frunte rămân automobilele cu motoare pe benzină, care au avut în luna august o pondere de 33% în luna august 2023, mai mică decât cea de 38,7% în luna august a anului trecut.

Automobilele cu combustie diesel au ajuns să fie evitate de europeni, și mai reprezintă acum doar 12.5% din piața auto europeană, în scădere masivă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când aceasta se situa la 16,1%, potrivit Agerpres.

În rândul principalilor constructori auto generalişti, grupul german Volkswagen a rămas lider de piaţă, cu 27% din vânzările totale în luna august (209.500 de unităţi), urmat de grupul Stellantis (17%). Pe locul al treilea se situează grupul francez Renault, cu o cotă de 9,5%. În luna august, grupul Renault a înmatriculat 91.413 de autoturisme, dintre care 36.418 unităţi au fost automobile Dacia, în creştere cu 7,6% în ritm anual.

În primele opt luni ale anului, în Uniunea Europeană au fost înmatriculate 351.905 de autoturisme Dacia, în creştere cu 23,6% în ritm anual.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite