A apărut prima minută a întrunirilor Consiliului de Administraţie al BNR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a publicat astăzi prima minută a unei întâlniri a Consiliului de Administraţie, respectiv întrunirea din 30 septembrie, când s-a decis menţinea dobânzii cheie la 1,75% pe an şi scăderea rezervelor minime pentru pasivele în valută de la 12 la 10%.


Documentul este un rezumat al discuţiilor purtate în cadrul întâlnirii, fără a fi nominalizaţi cei care au susţinut o opinie sau alta. De fiecare dată opiniile sunt atribuite membrilor consiliului şi nu unei persoane anume.

„Membrii Consiliului s-au referit, în intervenţiile lor, la caracteristicile recente ale inflaţiei. S-a arătat că rata anuală a inflaţiei, care a crescut în august la -0,2 la sută, a fost în linie cu previziunile BNR, după ce în luna precedentă scăzuse la -0,78 la sută, de la -0,7 la sută, în iunie. S-a menţionat că nivelul său continuă să fie afectat de efectele tranzitorii ale reducerii cotei standard a TVA de la 24 la 20 la sută, în absenţa cărora acesta ar fi crescut la 1,2 la sută, de la 0,68 la sută în iunie.”, scrie în documentul prezentat de BNR.

„Membrii Consiliului au evidenţiat ritmul peste aşteptări atins de creşterea economică în trimestrul II, de 6 la sută în termeni anuali, ceea ce indică o creştere mai amplă a excedentului de cerere agregată, inclusiv în perspectivă apropiată”, se mai menţionează în minută, dar şi că „membrii Consiliului au remarcat că intensificarea activităţii economice a fost însoţită de avansul alert al efectivului salariaţilor din economie şi de scăderea ratei şomajului BIM până la minimul perioadei postcriză, sugerând continuarea tensionării condiţiilor pe piaţa muncii”.

„În legătură cu nivelul ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit, dată fiind reducerea creditării în valută, consolidarea rezervelor valutare peste nivelul adecvat în perioada recentă şi în perspectivă, precum şi îmbunătăţirea structurii acestora, Consiliul de administraţie al BNR a decis în unanimitate reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 10 la sută de la 12 la sută începând cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2016.”, mai scrie în document.

Până în 2016, BNR a fost una din puţinele instituţii din ţară care nu a publicat salariile personalului, ulterior făcându-se însă un prim pas spre transparentizare, prin prezentarea salariilor membilor boardului.



Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite