211 nave încărcate cu alimente au plecat din porturile ucrainene după semnarea acordului internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

211 nave încărcate cu 4,7 milioane de tone de produse agricole au plecat din porturile ucrainene de la Marea Neagră, de la semnarea acordului internaţional intermediat de ONU şi Turcia, scrie Reuters.

211 nave încărcate cu alimente au plecat din porturile ucrainene
211 nave încărcate cu alimente au plecat din porturile ucrainene

Acordul semnat în data de 22 iulie la Istanbul prevede instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina.

Ministerul Infrastructurii de a Kiev a adăugat că alte opt vapoare încărcate cu 131.300 de tone de produse agricole erau programate să plece sâmbătă din porturile ucrainene de la Marea Neagră, potrivit Reuters.

Exporturile de cereale ale Ucrainei s-au redus dramatic după invazia rusească de la finele lunii februarie, care a blocat porturile ucrainene de la Marea Neagră, ceea ce a dus la creştere a preţurilor globale la alimente şi a generat temeri referitoare la o criză alimentară în Africa şi Orientul Mijlociu.

Înainte de război, Ucraina, un mare cultivator şi exportator mondial de cereale, livra pe pieţele externe până la şase milioane de tone de cereale în fiecare lună. După invazia rusească, exporturile de cereale ale Ucrainei au fost reorientate spre transportul rutier şi fluvial cu direcţia Europa de Est, însă cantităţile livrate au fost mult mai mici din cauza unor obstacole logistice.

Porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost redeschise graţie unui acord semnat la Istanbul în data de 22 iulie, care va fi valabil timp de '120 de zile', respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte. Navele şi încărcătura ar urma să fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare (CCC).

Prima navă cu cereale din Ucraina a plecat la 6 septembrie din Portul Galați

Prima navă cu cereale din Ucraina a plecat marți, 6 septembrie, din Portul Galați. Este o navă maritimă, cu peste 4000 de tone de grâu, provenit din Ucraina și transportat pe calea ferată.

Potrivit reprezentanților Administrației Porturilor Dunării Maritime, nava încărcată cu peste 4000 de tone de cereale din Ucraina va pleca marți, 6 septembrie, către Grecia.

A fost finalizată încărcarea primei nave cu grâu de provenienţă Ucraina. Marfa urmează să ajungă în Grecia. Nava este încărcată cu 4.200 tone de cereale aduse cu trenul pe calea largă reabilitată recent direct în port, în silozuri. Sunt contractele încheiate de operatorul portuar cu exportatorii din Ucraina. Fluxul care va sosi va asigura o ritmicitate constantă a expedierii grânelor dinspre Ucraina către alte destinaţii. Putem spune că se degrevează şi Portul Constanţa deoarece aşteptăm să aducem un aport semnificativ în acest sens”, a anunțat Marcela Costea, director APDM Galaţi.

Cele 4.000 de tone de grâu din Ucraina au început să fie descărcate în silozul Anghel Saligny din Port Docuri Galați încă de pe data de 17 august, marfa fiind adusă până în port, pe linia de cale ferată cu ecartament larg operaționalizată la cererea Ministerului Transporturilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite