12 motive pentru care produsele alimentare nu se vor ieftini cu 12%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestea că de Ziua Copilului se vor ieftini produsele alimentare cu 12% a picat bine pentru toată lumea. Ar fi însă o copilărie să credem că lucrurile sunt atât de simple încât să pară o joacă din curtea guvernului, aplaudată de pe margine de alegătorii naivi, scrie Adevărul Financiar.

Reducerea TVA va fi o tentaţie atât pentru fermieri şi procesatori, cât şi pentru retaileri, de a-şi transfera o parte din taxă în propriile buzunare, ceea ce în limbaj tehnic se numeşte mărirea marjei de profit. Anii de criză care au erodat rentabilitatea tuturor acestor afaceri face ca tentaţia să fie şi mai mare. Mediul concurenţial este singurul factor care va tempera „lăcomia” jucătorilor de pe piaţa agroalimentară, potrivit sursei citate.

1- În cazul pâinii, ieftinirea a fost bruscă în luna septembrie 2013 – de 10,45%, sub limita de 12% rezultată din calculul matematic al deciziei de scădere a TVA de la 24%, la 9%. Specialiştii explică că producătorii care respectau legea erau obligaţi să vândă sub costurile de producţie din cauza evaziunii fiscale din domeniu. Pentru producători, această a fost o gură de oxigen, pentru că riscau falimentul din cauza concurenţei neloiale. Pe ansamblul pieţei se estima că 80% din totalul vânzărilor erau nefiscalizate.

2- Marii retaileri ar putea fi tentaţi să transfere o parte din scăderea TVA-ului la capitolul profit propriu dacă reducerea preţului pe 1 iunie n-o vor aplica integral la marfa aflată în stoc. „Până la urmă o astfel de ocazie nu apare foarte des”, spune consultantul fiscal Angela Roşca, mananging partner la TaxHouse, care confirmă acest scenariu. Totul depinde de strategia pe care o vor îmbrăţişa marile lanţuri de magazine, precum Kaufland, Lidl, Mega Image sau Profi. Potrivit unor informaţii din piaţă, cel puţin în primă instanţă, reducerea de preţuri va fi de 8 -10%.

Citiţi mai departe pe www.adevarulfinanciar.ro.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite