Patru monumente istorice din Bucureşti, scoase la licitaţie, la Artmark

Patru monumente
istorice din Bucureşti, scoase la licitaţie, la Artmark

Interiorul farmaciei Gheorghe Hotăranu, construită în 1925                                                                               Fotografii: artmark.ro (Cristina Buduşan)

Patru monumente istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural bucureştean sunt scoase la licitaţie, la Artmark, pentru un preţ total de pornire de 6 milioane de euro. Cele patru clădiri sunt: Casa Ecaterinei Pricopie Dumitrescu, Băcănia şi Casele Nae Petrescu, Farmacia Gheorghe Hotăranu şi Casa General Constantin D. Nicolescu.

Ştiri pe aceeaşi temă

În Bucureştiul secolului al XVII-lea se forma mahalaua Armenească din ateliere meşteşugăreşti, prăvălii şi cârciumi,  clădite în jurul Bisericii Armeneşti, aducând în capitală mărfurile, bucatele şi cultura etniei ce a dat numele zonei. În acest spaţiu, la confluenţa străzilor Luca Stroici şi Speranţei, se află Casa Ecaterinei Procopie Dumitrescu.

Casa are 21 de camere, terasă interioară de vară şi o curte liberă de aproximativ 500 mp. Aspectul exterior de conac boieresc se împleteşte cu rafinamentul elementelor arhitecturale de la interior, impecabil resturate. Prin pereţii placaţi cu lemn masiv sculptat şi tapetaţi cu mătase, prin uşile şi ferestrele monumentale şi prin vitraliile decorate cu blazoane, casa este un exemplu de edificiu din perioada Belle Epoque. 

Casa Ecaterinei Procopie Dumitrescu

Clădirea a aparţinut soţiei primarului Procopie Ioan Dumitrescu, fost jurist, politician român liberal şi primar al Bucureştiului între 1901 - 1902 şi 1910 - 1911, după cum informează un comunicat de presă emis de Artmark. Acesta a fost jurist, politician român liberal şi primar al Bucureştiului în perioadele aprilie 1901 - noiembrie 1902 şi februarie 1910 - ianuarie 1911.

 În 1877 - 1878, pe când România era angajată în Războiul de Independenţă, capitala nu a avut un primar, locul acestuia fiind luat de un ajutor de primar, în persoana aceluiaşi Procopie Ioan Dumitrescu. A urmat studii în Drept la Paris, din 1870 intrând în magistratură, unde a rămas doar şase ani, pentru a se dedica apoi carierei politice. La începutul carierei sale a fost prefect al Poliţiei Capitalei, în 1876 – 1877. Pentru activitatea sa a fost decorat Comandor al Ordinului naţional „Steaua României”. 

De asemenea, în portofoliul Artmark se află şi un imobil care, în 1947, după naţionalizare, au fost cumpărate de Nae Petrescu cu 2845 de lei, bani care  păreau a fi pierduţi pentru totdeauna, după cum informează acelaşi comunicat de presă. 

Pe strada Plantelor, proprietăţile familiei Petrescu au fost retrocedate, iar astăzi Băcănia şi Casele Naet Petrescu se află în licitaţia Artmark, la un preţ de pornire de 760.000 de euro.

 Băcănia şi Casele Nae Petrescu

Făcând legătura între Mântuleasa şi Popa Nan, strada reprezenta una dintre cele mai importante zone ale Bucureştiului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. 

Pe această stradă aveau să trăiască artişti, comercianţi, avocaţi şi doctori care vor aduce zonei autenticitatea unui oraş în plină dezvoltare. Nici marea istorie nu ocoleşte Strada Plantelor, unde, la nr. 9, a fost şi ultima reşedinţă a poetului Mihai Eminescu, ce înceta din viaţă, pe 15 iunie 1889, la sanatoriul „Caritatea".

Cu şase zile înainte de dispariţia sa, Nae Petrescu, fost angajat al lui Dumitru Bragadiru, cumpăra de la Primăria Bucureştiului un teren la „răspântia stradelor" Plantelor, Traian şi Stupinei. Cu 2845 de lei Petrescu devenea proprietar a circa 284 de mp care vor adăposti în anii ce veneau atât afacerea lui Nae Petrescu - Băcănia, cât şi reşedinţa familiei sale.

După decesul lui Nae Petrescu (1922), casa a rămas în proprietatea familiei, fiind moştenită de cei doi copii ai acestuia, Nicu şi Atanasie, informează Artmark. Odată cu venirea comunimului, atât băcănia cât şi reşedinţa familiei au fost naţionalizate. 

                                                                                                   Sursă foto: https://arhivadearhitectura.ro

Un alt edificiu istoric care este scos la vânzare este şi cea mai veche farmacie cu laborator din Bucureşti, Farmacia Gheorghe Hotăranu, un imobil cu subsol, parter şi trei etaje, proiectat de arhitectul Statie Ciortan (foto dreapta) şi construit de antreprenorul italian Ernesto Mazzolini, în 1925, după cum menţionează casa de licitaţii. 

La interior, s-au conservat impecabil aproape toate elementele de mobilier şi dotări farmaceutice, comandate şi executate la Viena anului 1925, informează cei de la Artmark. De asemenea, laboratorul de la subsol încă adăpposteşte rafturile cu eprubete, recipiente ceramice pictate cu înscrisul substanţelor pe care le conţineau şi alte artefacte, precum distilatorul original.

Renumitul farmacist domnul Hotăranu locuia la etajele superioare ale clădirii, de unde administra treburile zilnice ale farmaciei.

A fost membru în comisia chimico-farmaceutică de pe lângă Ministerul Sănătăţii şi Ocrotirilor Sociale, membru al Colegiului General al Farmaciştilor şi societar al Oficiului de Aprovizionare Farmaceutic. Veteran în războaiele României din 1913 şi 1916-1918, cu grad de locotenent-colonel în retragere din 1945, a fost decorat cu Ordinul Avântul Ţării şi Ordinul Coroana României din 1926.

 „...îmi amintesc de îndată „Farmacia Hotăranu“, una dintre cele mai vechi din Capitală. Trecută prin vâltorile istoriei – proprietate particulară, naţionalizată în 1949, redobândită astăzi – supravieţuieşte, păstrându-­se cvasiintactă la intersecţia străzilor Vasile Lascăr şi Maria Rosetti. Ar fi putut rivaliza (pentru arhitectura interioară), dacă edilii ar fi avut cultul conservării patrimoniului, cu Muzeul Farmaciei din Sibiu, unde la etajul clădirii a locuit însuşi Samuel Hahnemann...”, spunea Dr. Mihail Mihailide, citat de Artmark, într-un articol intitulat „Exercițiu ilegal al medicinii, dar şi al farmaciei“ din revista Viaţa Medicală, decembrie 2014.

Interiorul Farmaciei Gheorghe Hotăranu

Casa General Constantin D. Nicolescu, cea de-a patra casă scoasă la vânzare de casa de licitaţii, are un preţ care porneşte de la  1.590.000 de euro, fiind amplasată în zona istorică Cişmigiu, pe strada Ştirbei Vodă, la aproximativ 300 de metri de Parcul Cişmigiu, 

Casa General Constantin D. Nicolescu

Casa a aparţinut generalului Constantin D. Nicolescu , personalitate marcantă în vremea domniei Regelui Mihai, un exemplu de dăruire şi patriotism, fost căpitan în regimentul de cavalerie din Primul Război Mondial, decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul’’ şi Ordinul ‘„Legiunea de Onoare’’, comandant militar al Bucureştiului, secretar general în Ministerul Apărării şi fost dizident în Mişcarea Naţională de Rezistenţă împotriva comunismului, fiind în cele din urmă arestat şi condamnat iar întreaga familie persecutată de regimul comunist.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările