Registrele cu inventarul obiectelor din Tezaurul României restituit de URSS în 1956

Registrele cu inventarul obiectelor din Tezaurul României restituit de URSS în 1956

A fost realizat si un documentar "Un veac fără tezaur"

Muzeul Naţional de Artă al României deţine în patrimoniul său un număr important de obiecte provenind din Tezaurul României restituit de Uniunea Sovietică în 1956, precum şi o serie de documente redactate cu ocazia predării acestor bunuri de patrimoniu. Printre acestea se află inventarul obiectelor restituite, întocmit la Moscova în intervalul 1948-1950.

Ştiri pe aceeaşi temă

Inventarul este cuprins în trei registre, conţinând file dactilografiate, în limba rusă, cu numele obiectelor, descrierea lor şi numerele atribuite. Primul registru inventariază tezaure monetare, al doilea piese monetare, ordine şi medalii şi piese de artă decorativă, iar al treilea, piese de artă veche românească şi manuscrise, pictură românească modernă. Cele trei registre sunt legate în piele şi poartă pe ultima filă sigiliul muzeelor Kremlinului, potrivit unui comunicat de presă.

Muzeul Naţional de Artă al României va expune unul din aceste trei registre la Muzeul Naţional de Istorie a României, cu prilejul organizării dezbaterii cu titlul ,,Tezaurul României la Moscova. 100 de ani mai târziuˮ. Evenimentul va avea loc marţi, 20 decembrie 2016, începând cu ora 12.00.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările