Rămăşiţele regelui Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru cel Mare, identificate de cercetători

Rămăşiţele regelui Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru cel Mare, identificate de cercetători

Piciorul stâng al regelui macedonean Filip al II-lea. FOTO Javier Trueba/IFL Science

Rămăşiţele regelui macedonean Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru cel Mare, au fost identificate de cercetători cu ajutorul unor tehnici moderne de criminalistică, arată IFL Science.

Ştiri pe aceeaşi temă

Regele Filip al II-lea al Macedoniei, tatăl lui Alexandru cel Mare, a suferit o leziune dureroasă, după ce o lance i-a penetrat piciorul, cu trei ani înainte de a fi asasinat în 336 î.e.n.  Reprezentanţii familiilor regale din Macedonia au fost îngropaţi în trei morminte de pe dealul Marele Tumulus, din oraşul Vergina, situat în nordul Greciei. Arheologii sunt de acord că în cel de-al treilea mormânt se află fiul lui Alexandru cel Mare, Alexandru al IV-lea. 
 
Specialiştii susţineau că rămăşiţele regelui Filip s-ar fi aflat în cel de-al doilea mormânt, dar s-a dovedit a nu fi aşa. În anii 70 au fost escavate scheletele din primele două morminte. 
 
În urma unor analize realizate cu ajutorul unor tehnici moderne de criminalistică, Antonis Bartsiokas, de la Universitatea Democrit din Tracia, a descoperit că regele Filip ar fi fost înhumat în primul mormânt, nu în cel de-al doilea, potrivit IFl Science.
 
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au folosit imaginile de la computer tomograf pentru analiza dinţilor, a oaselor pelviene şi a celor craniene. Ei au dedus faptul că în primul mormânt se aflau rămăşiţele unui bărbat care a murit la 45 de ani şi care a avut o înălţime de circa 1,6 metri. Oasele piciorului stâng indicau o îmbinare rigidizată a genunchiului , dar şi semne de fuziune osoasă rezultată cel mai probabil în urma unei inflamaţii cauzate de o traumă severă. 
 
Chiar deasupra genunchiului, cercetătorii au găsit o rană cauzată de un obiect ce l-a lovit cu o viteză mare. Toate acestea i-au convins pe cercetători că este vorba despre rămăşiţele regelui Filip.
 
Cercetătorii au fost suprinşi de faptul că Filip al II-lea acesta a reuşit să supravieţuiască acestor răni într-o perioadă în care nu existau antibiotice.
 
Alături de  tatăl lui Alexandru cel Mare, în primul mormânt se aflau rămăşiţele unei fete de 18 ani şi a unui nou-născut. Acestea aparţin, cel mai probabil, soţiei regelui, Cleopatra, şi a fiului lor. Ambii au fost ucişi la scurt timp după moartea regelui.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: