Mesajul emoţionant al filosofului Mihai Şora la moartea lui Neagu Djuvara

Mesajul emoţionant al filosofului Mihai Şora la moartea lui Neagu Djuvara

Foto [captură de ecran] © Luiza Şora

Filosoful Mihai Şora, în vârstă de 101 de ani, a publicat joi seară, pe Facebook, un mesaj emoţionant în care redă o amintire pe care o are legat de Neagu Djuvara, alături de o fotografie în care apare împreună cu istoricul care a decedat joi.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Cineva a spus: „Souriez, vous êtes filmés!“, iar Neagu s-a întors spre mine şi a surâs. Apoi a adăugat: «Zâmbez!»
 
Dumnezeu să te aibă în pază, dragul meu!
Îmi va lipsi zâmbetul tău. Îmi vor lipsi căldura îmbrăţişării, spiritul vioi şi generos, amenitatea, însufleţirea din glas.“, scrie Şora pe Facebook.
 
 
Istoricul şi filosoful Neagu Djuvara a murit la vârsta de 101 ani. Neagu Djuvara, a cărui viaţă fabuloasă s-a intersectat cu momentele decisive din istoria României din ultimul secol, înflăcărat liberal şi unul dintre cei mai expresivi urmaşi ai aristocraţiei româneşti, a fost una din personalităţile postdecembriste care a vorbit cel mai mult, mai bine şi cu patos  autentic despre România şi blazonul ei.

Neagu Djuvara şi Mihai Şora au fost decoraţi în 26 septembrie 2016, la Palatul Cotroceni, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, preşedintele Klaus Iohannis afirmând că România a fost "binecuvântată" cu intelectuali de marcă, a căror operă va rămâne mereu tânără. Neagu Djuvara a spus, la rândul său, că se simte "mititel de tot" la primirea acestei distincţii.

O zi mai târziu, Mihai Şora scria pe Facebook: ”Mi-a făcut mare plăcere să-l revăd ieri pe Neagu Djuvara, să depănăm câteva amintiri din copilăria noastră muzicală, fiind noi două «victime» ale învăţământului pianistic, cu grozave strădanii din partea profesorilor, rigle peste degete şi alte asemenea gingăşii armonice… fără vreun rezultat concertistic notabil (după cum s-a adeverit ulterior)”, a scris Mihai Şora.

Mihai Şora s-a referit atunci şi la faptul că, alături de Neagu Djuvara, a depănat câteva amintiri în biblioteca de la Palatul Cotroceni.

”Aseară, în biblioteca Palatului Cotroceni, unde am putut rămâne câteva clipe în intimitate, am constatat că avem laolaltă aproape două sute de ani (socoteala am făcut-o eu, Neagu a confirmat-o)”, a constatat filosoful.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările