Despartirea de filologul si scriitorul Gh. Bulgar

Joi, 13 iunie 2002, la Spitalul Militar Central la ora 7 a incetat din viata, in urma unui stop cardiac, filologul si istoricul literar Gheorghe Bulgar. Cu doua zile mai inainte fusese operat prin

Joi, 13 iunie 2002, la Spitalul Militar Central la ora 7 a incetat din viata, in urma unui stop cardiac, filologul si istoricul literar Gheorghe Bulgar. Cu doua zile mai inainte fusese operat prin extirparea unui polip pe colon. Desi operatia a reusit sa restabileasca fluxul normal al organismului, starea psihica a pacientului a fost o cauza principala a decesului. Cu o activitate complexa si cu un entuziasm nedezmintit pentru lumea literelor romane, Gheorghe Bulgar, nascut in comuna Sanislau, judetul Satu Mare (1920), se inscrie intr-o serie umanista de personalitati contemporane. L-am cunoscut din studentie si am avut ocazia sa fim apropiati. Profesorul Gheorghe Bulgar s-a consacrat cercetarii si cultivarii limbii romane literare, stilisticii, intr-un cuvant, esteticii limbajului. Lucrarile sale privesc in mod special problemele limbii literare in conceptia scriitorilor romani: Scriitori romani despre limba si stil (1957, editia a II-a 1966), Momentul Eminescu in evolutia limbii romane literare (teza de doctorat, 1971), M. Eminescu, coordonate istorice si stilistice ale creatiei (1980), De la cuvant la metafora in variantele liricii eminesciene (1974), Cultura si limbaj (1986), Filologie si istorie (1988) etc. Printre eminescologii de azi, Gheorghe Bulgar a ocupat un loc aparte, scrierile sale, consacrate atat limbii operei lirice a lui Eminescu, cat si ziaristicii, fac parte din bibliografia de referinta a problemei. Gheorghe Bulgar a avut o intensa activitate didactica ca profesor de liceu, ca profesor la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti si ca profesor la Paris (Sorbona), Lyon si Bordeaux, ca participant la congrese internationale si la simpozioane pe teme de cultura si civilizatie. Acum, la despartire, ne rugam, noi toti cei care l-am cunoscut, sa-i fie tarana usoara.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările