Cum sunt comemoraţi în România cei pe care istoria noastră îl prezintă drept criminali - divizia secuiască, Kratochvil Karoly şi Nyiro Jozsef

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kratochvil Karoly in mijlocul Diviziei Secuiesti (foto Wikipedia)
Kratochvil Karoly in mijlocul Diviziei Secuiesti (foto Wikipedia)

În acest moment opinia publică şi presa din România are multe lucruri de discutat: alegerile parlamentare din iarnă, alianţele politice, mita electorală, sitaţia dramatică din Siria, criza migraţionistă, afirmaţiile lui Putin, dezbaterile Clinton vs Trump sau alte subiecte cu iz de tabloid care ocupă spaţiu de emisie al talk show-rilor.

În tot acest timp au loc tot felul de evenimente care sunt de interes pentru români şi pentru ţară mai cu seamă că se petrec pe teritoriul nostru şi care într-un viitor relativ vor lovi şi iar vom fi găsiţi nepregătiţi.

Ne-am obişnuit ca iarna zăpada să ne surprindă, inundaţiile să ne măture dintr-o dată după ce ani de zile s-a defrişat în neştire, urşii să ne „atace”, investitorii să ne ocolească şi să ne întrebăm de ce s-au luat cele mai proaste decizii fără ca nimeni să nu facă nimic. Totuşi acestea nu ar trebui să fie normalităţi.

Revenind la lucruri care se întâmplă în bătătura noastră şi nimeni nu suflă o vorbă – comemorări xenofobe ale unor extremişti maghiari, cu girul şi finanţarea autoritatilor ungare, petrecute în Transilvania, au trecut complet neştiute şi neanunţate. Întâmplător câte un ziar local sau câte o publicaţie online maghiară face referire la aceste evenimente, care dacă ar fi avut în prim plan vreun personaj controversat al istorie noastre – Corneliu Zelea Codreanu, mareşalul Ion Antonescu sau alte personaje de un calibru mai redus precum filozoful Nae Ionescu sau poetul Nichifor Crainic – cu siguranţă ar fi inflamat spiritele.

Mai exact vorbim de două evenimente de comemorare a Diviziei Secuieşti – unul petrecut pe 10 Septembrie si altul pe 26 Septembrie. Unul petrecut la Miercurea Ciuc şi altul  la Oradea. Aţi spune că da… au şi maghiarii eroii lor. Perfect de acord! DAR ce este Divizia Secuiască?

Cine este Divizia Secuiască?

Să facem o recapitulare scurtă a evenimentelor. S-a terminat Primul Razboi Mondial pe 11 Noiembrie 1918. Austria şi Ungaria semnaseră pace cu câteva zile înainte, 3-4 aceeaşi lună. Situaţia din fostul Imperiul Austro-Ungar era cumplită: haos, dezordine. In acest context la Viena apare un om providential care probabil a scăpat Capitala Austriei de nişte distrugeri de proporţii. Îl chema Iuliu Maniu. Împreună cu o mână de soldaţi, mulţi transilvăneni, ajută la restabilirea ordinii în Viena. Apoi acest mare roman va pleca spre Oradea şi Alba Iulia pentru a fi prezent şi părtaş la Marea Unire de la 1 Decembrie. Nu vom idealiza. Au exista discuţii, negocieri, dezamăgiri şi bucurii, dar una peste alta Transilvania a mers către Regatul României.

Începând cu 4 Noiembrie 1918 Ungaria este intr-o perioada de efervescenţă şi de haos instituţional. Multi sunt nemulţumiţi de pierderea războiului, de deciziile pe care le iau diverse regiuni din fostul imperiu, de a se desprinde de acesta si de a merge către alte state. Mulţi maghiari visau la Ungaria Mare, care în imaginaţia lor, includea teritorii unde etnicii maghiari abia dacă reprezentau câteva procente din populaţie. În această atmosferă de nelinişte în martie 1919, o parte asocietăţii îmbrăţişează calea comunismului lui Bela Kun. Acesta dă o lovitură de stat în 21 Martie şi în frunte gărzilor roşii se instaurează la putere. Se declară mentorul salvării Ungariei Mari luând măsuri radicale de recuperare a Transilvaniei şi Slovaciei. Anulează ordinul lui Károlyi Mihály ca aparatul administrativ să nu se mai prezinte la slujbe şi sprijină constituirea forţelor de represiune împotriva românilor formate din fostele forţe de ordine. Cheamă în armată toate forţele patriotice pentru salvarea patriei reuşind să adune toate scursurile societăţii, inclusiv recidivişti. Într-o lună va reuşi să formeze o armată de aproximativ 150-200 000 de oameni pe care i-a înzestrat cu armament şi muniţie din depozitele pe care le-a golit şi din dezarmarea trupelor austriece aflate în retragere pe teritoriul unguresc.

Click aici pentru continuare pe historia.ro

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite