VIDEO S-a inventat cartea care îţi transmite emoţii

VIDEO S-a inventat cartea care îţi transmite emoţii

Atunci când un personaj se simte ruşinat, dispozitivul de încălzire încinge vesta, schimbare resimţită de cel care citeşte FOTOGRAFII Daily Mail

Cercetătorii din cadrul Laboratorul Media al MIT au reuşit să creeze o carte care îi poate transmite cititorului trăirile personajelor pe măsură ce se adânceşte în lectură.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cartea poate fi „îmbrăcată“ pentru că vine la pachet cu o vestă specială, dotată cu senzori, un dispozitiv de încălzire şi un sistem de compresie pe bază de perne de aer. Toate aceste detalii ajută la redarea stărilor prin care trec protagoniştii din poveste. 

Astfel, vesta poate provoca cititorului accelerarea ritmului cardiac atunci când personajului îi este teamă, poate provoca şi fluctuaţii de temperatură, în funcţie de ceea ce se întâmplă în paginile cărţii, sau administrează corpului apăsări uşoare. De exemplu, ori de câte ori un personaj este trist, cele aproape 100 de leduri care acoperă cartea luminează în aşa fel încât să reflecte emoţia respectivă. De asemenea, când un caracter se simte ruşinat, dispozitivul de încălzire încinge vesta, schimbare resimţită de cel care citeşte, conform Daily Mail. 

Proiectul botezat "Sensory Fiction" a fost dezvoltat de Felix Heibeck, Alexis Hope şi Julie Legault pe baza unei nuvele SF, "The Girl Who Was Plugged In" („Fata care a fost băgată în priză“), scrisă de James Tiptree Jr.

 
Ca răspuns la scepticismul unor scriitori faţă de această invenţie, autori care se îndoiesc de faptul că vesta specială poate suplini trăirile nascute de imaginaţia fiecăruia atunci când citeşte, cercetătorii au declarat că prototipul creat este doar un proiect care exploatează noi modalităţi de a lectura literatură SF, cu un plus de senzaţii oferite de tehnica digitală, şi că nu exclude imaginaţia. 

Pe de altă parte, autorul de science fiction Adam Roberts a declarat pentru The Guardian că acest nou concept nu face decât „să infantilizeze“ cititorul, la fel ca în cazul cărţilor pentru copii de vârste mici, un fel de jucării dotate cu butoane pe care le apasă pentru a emite diverse sunete.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările