Scrierile autorilor Federico García Lorca, Ramón del Valle-Inclán şi Miguel de Unamuno au devenit bun public

Scrierile autorilor Federico García Lorca, Ramón del Valle-Inclán şi Miguel de Unamuno au devenit bun public

Federico Garcia Lorca                 FOTO: LaInfo.es

Operele scriitorilor Federico García Lorca, Ramón del Valle-Inclán şi Miguel de Unamuno au devenit, după 80 de ani de la moartea autorilor, bun public şi pot fi consultate pe site-ul Bibliotecii Naţionale a Spaniei (BNE).

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei trei autori au murit în 1936, an în care a început Războiul Civil Spaniol, care l-a costat moartea pe Lorca, împuşcat de o grupare franchistă într-o râpă din provincia Granada, în luna august a acelui an. Potrivit Legii proprietăţii intelectuale, opera celor decedaţi înainte de 1987 intră în domeniul public începând cu data de 1 ianuarie a anului ce urmează comemorării cu numărul 80. Cu această ocazie, BNE a realizat ”o selecţie digitalizată a autorilor care au murit în anul 1936, care acum poate fi distribuită liber”, a transmis instituţia luni.

Catalogul online al BNE oferă opere ca ”La casa de Bernarda Alba”, ”Romancero Gitano”, ”Poeta en Nueva York” şi ”Bodas de sangre”, de Lorca, ”Niebla” şi ”San Manuel Bueno, mártir”, de Unamuno, şi ”Luces de Bohemia” şi ”Sonatas”, de Valle-Inclán.

Pentru digitalizare, BNE a primit sfaturile lui José Carlos Mainer, profesor la Universitatea din Zaragoza, care califică drept ”catastrofă culturală” Războiul Civil Spaniol, care s-a încheiat cu victoria dictatorului Francisco Franco şi a fost ”o confruntare sângeroasă a simbiologiilor culturale antagonice care preconiza distrugerea”.

Un alt autor spaniol a cărui operă a intrat în domeniu public este dramaturgul Pedro Muñoz Seca, împuşcat de republicani în noiembrie 1936, din cauza vederilor sale conservatoare. Muñoz Seca a devenit celebru pentru scrieri ca ”La venganza de Don Mendo” şi s-a numărat printre sutele de persoane ucise la Paracuellos del Jarama, în apropiere de Madrid.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările