Reacţia lui Salman Rushdie, autorul „Versetelor Satanice“, la atentatul terorist din Franţa: „Religia merită tratată fără teamă cu lipsă de respect“

Reacţia lui Salman Rushdie, autorul „Versetelor Satanice“, la atentatul terorist din Franţa: „Religia merită tratată fără teamă cu lipsă de respect“

Atentat terorist în Franţa. Scriitorul Salman Rushdie a fost condamnat la moarte de fostul lider suprem religios din Iran, ayatollahul Khomeini, acesta considerând "Versetele Satanice" o ofensă adusă Profetului.

Atentat terorist în Franţa. Scriitorul britanic de origine indiană Salman Rushdie, laureat al premiului Booker, împotriva căruia fostul lider suprem religios din Iran, ayatollahul Khomeini, a emis o fatwa, un decret de condamnare la moarte, a dat publicităţii o declaraţie, în urma atacului terorist comis în redacţia Charlie Hebdo.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scriitorul nu se sfieşte să condamne religia, pe care o numeşte "o formă medievală de abandonare a raţiunii", dar se declară şi solidar cu jurnaliştii de la Charlie Hebdo: 

Religia, o formă medievală de abandonare a raţiunii, devine o ameninţare reală la adresa libertăţilor lumii atunci când se combină cu armele moderne (…) Acest totalitarism religios a provocat o mutaţie mortală în inima Islamului şi vedem consecinţele tragice astăzi, la Paris. Sunt alături de Charile Hebdo şi aşa trebuie să fim cu toţii, pentru a apăra arta satirei care a fost întotdeauna o forţă a libertăţii împotriva tiraniei, necinstei şi prostiei. Respectul pentru religie a ajuns să însemne „teama de religie”. Religia, la fel ca alte idei, merită să fie criticată, satirizată şi, da, tratată fără teamă cu lipsă de respect”, a precizat Rushdie în comunicat.

În 1988, romanul lui Rushdie - "The Satanic Verses", a produs controverse în lumea islamică. În urma lansării cărţii pe piaţă, Ayatollahul Ruhollah Khomeini a emis o fatwā ce îl condamnă pe scriitor la moarte.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările