Prima povestire scrisă de Ernest Hemingway, descoperită în Florida

Prima povestire scrisă de Ernest Hemingway, descoperită în Florida

Scriitorul American Ernest Hemingway este cunoscut pentru scrierile sale într-un limbaj simplu, despre război şi dragoste, pline de detalii, dar şi pentru personalitatea sa vulcanică. În prima jumătate a acestui an, în Key West, Florida, unde autorul a trăit în anii '30, a fost descoperită o povestire de 14 pagini a autorului, de când avea zece ani şi despre care se crede că ar fi prima scrisă de acesta, scrie New York Times.

Ştiri pe aceeaşi temă

Povestirea din 1909, fără titlu şi scrisă sub forma unui jurnal şi a unor scrisori, a fost găsită într-un caiet pătat care era păstrat într-o ladă frigorifică, la rândul ei aflată într-o cutie pentru muniţie. Tânărul Hemingway descrie în ea o călătorie ficţională în Irlanda şi Scoţia, cu descrieri ale traseului cu trenul în Europa.

Scrierea a fost găsită în colecţia unui prieten şi fost angajat al lui Hemingway, Telly Otto Bruce, care a moştenit o parte din arhiva personală a acestuia de la ce-a de-a patra soţie a autorului, Mary Welsh Hemingway. Ea este adresată părinţilor lui Hemingway şi arată atenţia de mic copil a autorului la detalii, în povestire, de la cele legate de nave şi până la atracţii turistice locale, cum ar fi Castelul Blarney. Hemingway descrie un tur al castelului  şi starea de sărăcie a Irlandei, după cum informează New York Times. La un moment dat, scrie despre o casă de piatră cu un acoperiş de paie, o casă „în care este foarte întuneric”, despre un porc care „aleargă pe sub masă”, dar şi despre cum oamenii îl strigau „micuţul care plăteşte chiria”.

Din cauza descrierilor detaliate, dar şi pentru că pe lada în care s-a găsit caietul era inscripţionat „8 septembrie 1909, jurnalul lui EH în Europa”, s-a crezut că era o scriere autobiografică şi nu o ficţiune.

Pagini din caietul tânărului Hemingway (Foto: nytimes.com)

Totuşi, Sandra Spanier, profesor la Universitatea Statului Pennsylvania şi editorul care se ocupă de proiectul „Scrisorile lui Hemingway” care va fi alcătuit din 17 volume, a declarat pentru Mental Floss că scriitorul nu a ajuns în Europa când era copil, ci mult mai târziu, dar şi că nu a călătorit niciodată pe traseul descris în caiet.

„Este o descoperire fascinantă care arată interesul tânărului Hemingway în a reda detaliile unui loc exact aşa cum trebuie (chiar dacă personajele şi întâmplările sunt inventate)”, a declarat Spanier pentru Mental Floss.

Nu se ştie dacă această scriere este o temă pentru acasă, un material pentru un concurs literar sau o povestire scrisă din simplă plăcere, mai scrie New York Times. Conform lui Spanier, este posibil ca aceasta să fi fost scrisă pentru revista ”Saint Nicholas”, o publicaţie pentru copii care, lunar, ţinea un concurs în care, la un moment dat, a intrat şi sora mai mare a lui Hemingway, Marcelline.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările