Expoziţie aniversară Iurie Darie – Lumea mea, la Teatrul de Comedie

Expoziţie aniversară Iurie Darie – Lumea mea, la Teatrul de Comedie

Iurie Darie

Expoziţie aniversară Iurie Darie – Lumea mea Teatrul de Comedie vă invită sâmbătă, 14 martie, ora 17.30 la vernisajul expoziţiei aniversare Iurie Darie - „Lumea mea”, în foaierul Sălii Radu Beligan, eveniment organizat de Galeria Arhiva de Artă în parteneriat cu Teatrul de Comedie.

Expoziţia, care marchează 91 de ani de la naşterea actorului, va putea fi vizitată în foaierul Teatrului de Comedie, în perioada 14 Martie - 14 Aprilie 2020. În premieră naţională, Iurie Darie revine în faţa publicului cu o expoziţie personală, formată din peste 50 de desene, lucrări ce fac parte din colecţia privată a doamnei Anca Pandrea. Expoziţia „LUMEA MEA”, realizată de Galeria Arhiva de Artă invită vizitatorii la o reîntoarcere în lumea copilăriei, prin lucrările grafice ale lui Iurie Darie, care au ilustrat cărţi şi reviste dedicate celor mici. Iurie Darie s-a născut la 14 martie 1929 în Vadul Raşcov, judeţul Soroca. Dotat cu talent la desen, dar având şi reale însuşiri pentru scenă, Iurie Darie a intrat concomitent atât la Institutul de Arte Plastice, cât şi la cel de Artă Teatrală şi Cinematografică, dar alegându-l pe cel din urmă, pe care l-a absolvit în 1952, sub îndrumarea marilor actori şi profesori Mihai Popescu şi Marietta Sadova.

Debutează în cinematografie în 1953, în „Nepoţii gornistului" (regia Dinu Negreanu). Din 1969, filmează îndrăgita serie Brigada Diverse, în regia lui Mircea Drăgan. Intră în echipa Teatrului de Comedie, sub conducerea lui Radu Beligan, încă de la înfiinţare, în 1961. Joacă în spectacole semnate de Lucian Giurchescu (Burghezul Gentilom), Radu Penciulescu (prietena mea Pix), David Esrig (Umbra, Troilus şi Cresida), Grigore Gonţa (Regele Ioan), Valeriu Moisescu (Don Juan, Colivia nebunelor), Alexandru Darie (D’ale protocolului), Horaţiu Mălăele (Pălăria), avându-i parteneri de scenă pe Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Mircea Albulescu, Dem Rădulescu, Sanda Toma, Vasilica Tastaman, Stela Popescu, Silviu Stănculescu. Galeria ArhivaDeArtă s-a născut din dragoste pentru artă şi din respect pentru artistul român. Este mult mai mult decât o galerie de artă online, este un punct de întâlnire între oameni curioşi, colecţionari, artişti, galerii, critici de artă şi curatori. Misiunea noastră este aducerea artei şi culturii contemporane românesti pe scena globală. Cu o colaborare a peste 20 de galerii de artă internaţionale, obiectivul nostru este de a promova comunitatea artistică din România, oferind o singură voce membrilor săi. Mai multe informaţii, pe www.arhivadearta.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: