Cel mai de seamă cunoscător şi critic al operei lui I.L. Caragiale a murit la 88 de ani: „O enciclopedie umană”

Cel mai de seamă cunoscător şi critic al operei lui I.L. Caragiale a murit la 88 de ani: „O enciclopedie umană”

Prof.Ştefan Cazimir. Facebook / Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România

Profesorul Ştefan Cazimir, unul dintre cei mai importanţi filologi români contemporani, a murit, joi, la vârsta de 88 de ani. Ştefan Cazimir este considerat cel mai de seamă cunoscător şi critic al operei lui I.L. Caragiale.

 
 
„Conducerea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România a aflat cu profundă durere şi imens regret de trecerea în nefiinţă a domnului Prof. (Emeritus) univ. dr. Ştefan Cazimir, intelectual de înaltă ţinută, recunoscut şi apreciat om de cultură. Prin dispariţia sa, nu doar comunitatea evreiască suferă o uriaşă pierdere, ci şi societatea română în general”, a anunţat, joi, pe pagina de Facebook, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România.
 
Unul dintre cei mai importanţi filologi români contemporani, Ştefan Cazimir este considerat cel mai de seamă cunoscător şi critic al operei lui I.L. Caragiale.
 
Tot inspirat de Caragiale, după Revoluţia din 1989 Ştefan Cazimir a fondat Partidul Liber – Schimbist.
 
„Prin prezenţa sa în Parlament a încercat să aducă echilibru şi concordie în politica românească”, a mai transmis Federaţia.
 

FCER: „O enciclopedie umană”

 
Autor a numeroase cărţi foarte valoroase, Ştefan Cazimir a fost unul dintre cei mai importanţi membri ai Consiliului Editorial al Editurii Hasefer.
 
„Personalitatea sa şi moralitatea impecabilă au dus, în mod firesc, la deţinerea funcţiei de Preşedinte al Comisiei de Etică şi Mediere F.C.E.R. În rândul comunităţii evreieşti, Ştefan Cazimir activa neobosit în viaţa culturală, participând la numeroase evenimente literare şi artistice. Generos, împărtăşea cu plăcere celor din jur multe lucruri din vasta sa cunoaştere, fiind o adevărată enciclopedie umană. Totodată, sfaturile sale de viaţă erau nepreţuite. Cu informaţii despre înmormântare vom reveni în curând”, a mai transmis sursa citată.
 
Ştefan Cazimir s-a născut la Iaşi, în 10 noiembrie 1932, şi a urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti, devenind doctor în fililogie. Ulterior, a predat la Universitatea din Bucureşti, fiind membru al Catedrei de literatură română. A intrat în viaţa politică în 1990, ca preşedinte fondator al Partidului Liber-Schimbist, şi a fost deputat în trei legislaturi (1990–1992, 1992–1996, 2000–2004).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările