Volumul "Interferenţe arhitecturale italiene, în arhitectura modernă românească"  de Luca Matei Stoian, editat în condiţii excepţionale

Volumul

Arhitectul Luca Matei Stoian

Joi, 23 martie, de la ora 19.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr 38, Bucureşti) va avea loc lansarea volumului "Interferenţe arhitecturale italiene în arhitectura modernă românească" de Luca Matei Stoian, publicat la editura Igloo Media, cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România. Lansarea va fi însoţită de vernisarea expoziţiei cu acelaşi titlu, care reuneşte o selecţie de planşe reprezentative din album.

Ştiri pe aceeaşi temă

La lansarea de joi a volumului "Interferenţe arhitecturale italiene în arhitectura modernă românească", alături de autorul Luca Matei Stoian, vor lua cuvântul Răzvan Theodorescu, preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, profesorul Sorin Vasilescu, preşedintele Comisiei Naţionale a Monumentelor de For Public, Horia Barna, şef Birou Cercetare, Analiză, Strategie din cadrul  Institutului Cultural Român şi  Bruno Andreşoiu, directorul Igloo Media.

Volumul chestionează critic sursa de inspiraţie creativă a arhitecţilor români din perioada interbelică şi demonstrează că vasta producţie de opere arhitecturale italiene a avut un rol important cu efecte detectabile în devenirea modernităţii româneşti. Cartea are la bază o cercetare de actualitate, bine documentată fotografic, care se doreşte un mijloc de familiarizare critică cu operele unora dintre cei mai reprezentativi arhitecţi români şi italieni ai stilului modern.

În anii ’20, o pleiadă de iluştri arhitecţi români, şcoliţi la Roma, înţeleg şi asimilează arhitectura modernă italiană şi o integrează în operele lor la reîntoarcerea în ţară. Asemenea lui Marcello Piacentini (una dintre cele mai reprezentative figuri ale arhitecturii mussoliniene, punte de legătură între arhitecţii de diverse tendinţe şi Duce), Duiliu Marcu a fost remarcabilul arhitect al Regelui Carol al II-lea emanând spiritul unei monarhii prospere. Realizările arhitecturale ale unor creatori precum Grigore Ionescu, Richard Bordenache, Nicolae Cucu şi Nicolae Lupu, de o calitate excepţională, formaţi la Roma, au rămas exemple de modernitate pentru istoria arhitecturii noastre.

Creaţiile marilor arhitecţi moderni primesc - prin acest album - o cheie de lectură suplimentară şi un argument în favoarea aprecierii lor la justa valoare. Prin noutatea şi complexitatea înţelegerii modernităţii europene, albumul aduce o perspectivă suplimentară în valorificarea arhitecturii româneşti din perioada interbelică. Lucrarea contribuie la o mai bună înţelegere a arhitecturii moderne româneşti în contextul modernităţii europene prin interferenţele arhitecturale italo-române.

Luca Matei Stoian este doctor arhitect, membru al Ordinului Arhitecţilor din România, artist vizual, designer, bursier „Vasile Pârvan” (2012-2014) la „Accademia di Romania”, Roma, Italia, unde realizează expoziţii internaţionale personale şi colective de artă şi arhitectură. Susţine prelegeri şi conferinţe la facultăţi de design şi arhitectură din Italia, Germania şi Danemarca. 

În România, în 2013, câştigă premiul secţiunii Imagine de Arhitectură la Anuala de Arhitectură 2013 cu fotografia „Palazzo della Civilta Italiana Colosseo Quadrato”. Bazându-se pe o cercetare amplă şi bine documentată câştigă, în 2015, sesiunea de finanţare a Ordinului Arhitecţilor din România cu proiectul editorial intitulat „Reflexe ale arhitecturii moderne italiene în arhitectura românească” şi, în 2016, cu proiectul editorial „Interferenţe arhitecturale italiene în arhitectura modernă românească”.

Expoziţia „Interferenţe arhitecturale italiene în arhitectura modernă românească“ va fi găzduită de Institutul Cultural Român până la 7 aprilie 2017.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările