„Privire de sus“, expoziţie-eveniment a artistului Francisc Chiuariu, la AnnArt Gallery

„Privire de sus“, expoziţie-eveniment a artistului Francisc Chiuariu, la AnnArt Gallery

Lucrare de Francisc Chiuariu (fragment)

Marţi, 11 octombrie, de la ora 19.00, galeria AnnArt (str. Paris, nr. 39) vernisează o expoziţie-eveniment, mult aşteptată atât de colecţionari, cât şi de publicul larg: Francisc Chiuariu: „Privire de sus“ – care este totodată şi expoziţia cu numărul cincizeci din portofoliul galeriei. Curatorul expoziţiei este Magda Cârneci - critic şi istoric de artă, poetă şi prozatoare.

„Privire de sus“ este al treilea solo-show la AnnArt al artistului, după „Shadows“, în 2012, şi „Teoria cercului“, în 2013, şi reuneşte un fond impresionant de 58 de lucrări în ulei pe pânză, alături de o bogată mapă de schiţe de pictură. Bonus, tot sub semnătura artistului, se va prezenta proiectul video „Levitate“.

Noua serie, realizată pe parcursul a trei ani, adânceşte şi extinde teme predilecte de reflecţie ale artistului – tensiunea existentială a omului contemporan, urbanul ca refugiu şi loc al neliniştii, şansa desprinderii din terestrul comun către văzduhul angelic. Complexitatea abordării acestor teme este dată şi de cromatica de forţă, desfăsurată pe formate de dimensiune mare - de la 100 x 150cm şi 140 x 220cm - până la vârful de lance, 160 x 310 cm.

Un număr restrâns de lucrări din noua serie au fost prezentate în pre-view la Art Safari în mai 2016 unde s-au bucurat de un puternic impact public, context în care s-au realizat şi primele vânzări, către colecţionari din Franţa şi România.

Expoziţia este curatoriată de criticul şi istoricul de artă Magda Cârneci şi va fi însoţită de un catalog în ediţie trilingvă, cu lansare la Bucureşti şi Viena.

"În datele ei de fond, pictura actuală a lui Francis Chiuariu a rămas aceeaşi, constantă – abundentă şi versatilă, ostentativă şi suculentă, dezinvoltă şi intensă, cum scriam altădată - şi totuşi ceva esenţial, un accent important, s-a schimbat. În matricea ei stilistică regăsim în continuare atracţia pentru elemente hiper- şi fotorealiste cu efecte glamour, urme ale stilurilor neoclasic şi simbolist de odinioară, o sensibilitate retiniană de tip fin de siècle alăturată unor cromatisme cu alură high-tech. Dar combinaţia dintre aceste ingrediente rafinate are acum alte proporţii şi primeşte o aură crepusculară şi vag cataclismică, ce deschide pictura spre un orizont metafizic profund şi ambiguu." - Magda Cârneci, 2016

Textul critic integral, aici.

Accesul public la expoziţie este gratuit, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 11- 19.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările