Lucrările „pictorului Bucovinei şi al ţăranului român“, George Löwendal, într-o expoziţie la Gura Humorului

Lucrările „pictorului Bucovinei şi al ţăranului român“, George Löwendal, într-o expoziţie la Gura Humorului

Pictura „Bucovinean“ realizată de George Löwendal FOTO artmark.ro

O sută de lucrări ale artistului George Löwendal vor fi expuse, în perioada 25 iulie - 31 august, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Gura Humorului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Expoziţia cuprinde o sută de lucrări, dintre care cinci fac parte din patrimoniul muzeului din Gura Humorului. Picturile oferă colţuri de natură, mănăstiri ale Bucovinei, chipuri de ţărani bucovineni, schiţe de scenografie, personaje ale teatrului de marionete ce fac parte dintr-o selecţie a curatorului Dorana Cosoveanu, din peste 200 de lucrări semnificative, perspectivă asupra unei perioade importante de definire artistică a creaţiei artistului George Löwendal.
 
Renumitul artist plastic de origine rusă este cunoscut prin arta sa şi ca „Pictorul Bucovinei şi al ţăranului român“. Pictor, poet, scenograf, actor, maestru de balet, baronul George Löwendal (1897-1964)  provenea dintr-o familie aristocrată nordică, cu rădăcini în familia regală a Danemarcei. Şi-a terminat studiile în oraşul natal Sankt Petersburg şi s-a stabilit la Bucureşti, unde a trăit până la sfârşitul vieţii. A excelat ca portretist, fiind un adevarat zugrav al sufletului oamenilor. Chipurile de ţărani din Bucovina, remarcabile prin acuitatea observaţiei, expresivitatea desenului, ilustrând vechea drama a ţăranului român măcinat de suferinţe şi lipsuri în zadarnica luptă cu greutăţile vieţii, impresionează profund. La fel de valoroase sunt şi portretele unor personalităţi precum Gala Galaction, Radu Boureanu, N. D. Cocea, Liviu Rebreanu.
 
Expoziţia „George Löwendal - dialoguri artistice bucovinene“ este organizată de Fundaţia Löwendal împreună cu Primăria Gura Humorului şi Muzeul Obiceiurilor Populare din oraş.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: