Christian Badea dirijează „Turandot“ pe scenele teatrelor lirice din Buenos Aires şi Sydney

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maestrul Christian Badea, cel mai cunoscut dirijor de operă născut în România, dirijează, până duminică, opera „Turandot” la celebrul Teatro Colón din Buenos Aires. Christian Badea semnează conducerea muzicală a celebrei opere compuse de Puccini şi la Opera Australia, într-o versiune scenică diferită, pe care a prezentat-o în ianuarie-martie şi o va relua la sfârşitul anului 2019.

Spectacolul "Turandot" de la Teatro Colon din Buenos Aires face parte dintr-o serie de reprezentaţii, cu trei distribuţii diferite, care a început pe 25 iunie şi se va încheia duminică, 7 iulie.  Scenografia este semnată de Roberto Oswald, iar regizorul producţiei este Matías Cambiasso. În distribuţia de pe 25 iunie au fost: soprana María Guleghina, în rolul titular, Verónica Cangemii - Liù, tenorul Kristian Benedikt - Calaf, bas-baritonul James Morris - Timur, tenorul Raúl Giménez - Împăratul Altoum.

 Acelaşi regizor, Matías Cambiasso, a semnat şi regia operei "Andrea Chénier" în decembrie 2017 la Teatrul Colon din Buenos Aires, sub conducerea dirijorului Christian Badea.

De la Bucureşti, la Buenos Aires şi Sydney

Christian Badea la Teatrul Colon

Christian Badea a studiat vioara la Conservatorul de muzică din Bucureşti şi dirijat de orchestră la Bruxelles. A continuat studiile de dirijat la Mozarteum din Salzburg, sub îndrumarea maestrului Herbert von Karajan şi s-a perfecţionat la Juilliard School din New York, unde principalul său mentor a fost Leonard Bernstein.

Locuieşte în Statele Unite, însă se întoarce frecvent în România, fiind consilier artistic şi dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu“ din 2012.

În noiembrie-decembrie 2019, va dirija "Turandot" la Opera Australia, Arts Centre Melbourne, după ce în perioada ianuarie-martie a acestui an, a condus aceeaşi operă la Sydney Opera House. A fost invitat, de asemenea, în prestigiosul teatru liric din Australia, în februarie şi martie 2017, pentru premiera operei „Tosca“ de Giacomo Puccini, în regia lui John Bell. La Opera din Budapesta, a semnat conducerea muzicală a premierei „Dialogurilor Carmelitelor“ de Poulenc şi a dirijat „Stiffelio“de Giuseppe Verdi.

Teatro Colón a fost redeschis publicului în 2010

Declarat monument istoric de către guvernul argentinian încă din 1989, Teatrul Colon este un obiectiv cultural şi turistic extrem de reprezentativ penstru ţara care îl găzduieşte. Edificiul acestui teatru impresionează prin stilul eclectic, ce împrumută elemente arhitecturale din stilisticile franceză, germană şi italiană. Pe cât de puternic este sentimentul de calm pe care il degajă construcţia, pe atât de agitată este istoria ei.

Piatra de temelie a fost pusă pe 25 mai 1890, însă cei doi ani care trebuiau să treacă până la inaugurare nu s-au mai împlinit. În 1891, arhitectul Francesco Tamburini a decedat, iar Vittorio Meano, înlocuitorul său, s-a retras din cauza unui scandal conjugal. Nici renovarea ce trebuia finalizată în 2008 nu s-a putut realiza în condiţii perfecte: bugetul iniţial de 32 de milioane de dolari s-a transformat rapid în  100 de milioane de dolari. Cladirea renovată a fost dezvelită abia în luna mai a anului 2010, dar la timp pentru celebrarea bi-centenarului Argentinei.

Este o aventură să găseşti bilete la spectacolele puse in scenă la Teatrul Colon, a cărui faimă a cucerit întreaga America de Sud.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite