A murit tenorul Corneliu Fânăţeanu

A murit tenorul Corneliu Fânăţeanu

Corneliu Fânăţeanu (1933-2014)

Marţi seară a murit tenorul Corneliu Fânăţeanu, la vârsta de 81 de ani. Timp de mai multe decenii, Corneliu Fânăţeanu a fost unul dintre artiştii de bază ai scenei lirice româneşti. Cu o frumoasă voce de tenor liric care a evoluat apoi spre un spectru mai plin, a realizat creaţii de neuitat în marile titluri din repertoriul de operă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tenorul Corneliu Fânăţeanu a cântat în Don Giovanni, Flautul fermecat, Faust, Don Carlo, Freischutz, La traviata, Rigoletto, Tosca, Evgheni Oneghin, Andrea Chenier şi foarte multe altele, până la Walkyria, ultima sa mare premieră. Nu au lipsit din repertoriul său operele româneşti şi câteva operete, precum şi lieduri şi creaţii vocal-simfonice.
Născut pe 18 ianuarie 1933 într-un sat din judeţul Sălaj într-o familie care a dat mai mulţi cântăreţi de operă şi operetă, artistul a studiat la Conservatorul din Cluj şi a debutat la Opera Română din oraşul de pe Someş la vârsta de 21 de ani, în Cneazul Igor. S-a perfecţionat şi la Accademia Nazionale di Santa Cecilia din Roma iar în anii tinereţii a obţinut premii la importante concursuri internaţionale. Între 1964-1988 a fost solist al Operei Române din Bucureşti, fiind şi director artistic între 1976-1982. A activat şi în diplomaţie, ca ataşat cultural la Ambasada României din capitala Italiei.

A cântat mult pe scenele naţionale dar şi în multe alte ţări din Europa, Asia şi Oceania, şi a efectuat înregistrări pentru Radio şi pentru televiziune, ca şi pentru casa de discuri Electrecord. Printre realizările sale de vârf se numără şi integrala operei Tosca pe disc, făcută alături de Virginia Zeani şi de Nicolae Herlea, devenită o înregistrare de referinţă pe plan mondial. De asemenea, a cântat în spectacole cu distribuţii internaţionale de mare ţinută, printre colaboratorii săi figurând dirijorii Nello Santi, Ruslan Raicev, Alexandr Ceakarov etc. sau soliştii Grace Bumbry, Nicola Ghiuzelev, Helen Donath, Mady Mesple, Nicola Martinucci, Aldo Proti, Giuseppe Tadei, Gundula Janovitz etc.
Desigur, a cântat şi alături de marii artişti ai scenei lirice româneşti, printre ei fiind Nicolae Herlea, Ileana Cotrubaş, Maria Slătinaru Nistor, Eugenia Moldoveanu, Elena Cernei, Octav Enigărescu, Dan Iordăchescu, Silvia Voinea etc. sau soliştii de prim plan ai Operei Române din Cluj.

În anii de după pensionare s-a dedicat pedagogiei cântului, având un mare număr de elevi, mulţi dintre ei ajunşi solişti de bază ai Operei Naţionale Bucureşti.

Adunarea de doliu va avea loc vineri 5 decembrie ora 9 la Opera Română din Cluj, înmormântarea urmând să aibă loc după prânz la cimitirul Mănăştur. (Text de muzicologul Mihai Cosma)

 

citeste totul despre: