Stiri despre totalitarism

  53 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Avocatul Poporului, noi săgeţi către Iohannis: Să dea asigurări că adoptarea de măsuri de tip totalitarist nu vor fi niciodată o opţiune în România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Avocatul Poporului, noi săgeţi către Iohannis: Să dea asigurări că adoptarea de măsuri de tip totalitarist nu vor fi niciodată o opţiune în România

  Avocatul Poporului solicită autorităţilor să liniştească populaţia şi să dea asigurări că măsuri precum cele vehiculate în spaţiul public referitoare la izolarea pentru mai mult timp la domiciliul a persoanelor de peste 65 de ani sau chiar la separarea acestora de familii nu vor fi adoptate în România.

 • Evanghelia după Sonmi. O ficţiune mai actuală
decât oricând, în epoca Coronavirusului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Evanghelia după Sonmi. O ficţiune mai actuală decât oricând, în epoca Coronavirusului

  Un alt film potrivit pentru a fi (re)văzut în aceste zile este „Atlasul norilor“, ecranizarea după romanul lui David Mitchell, pentru că ne face să înţelegem legăturile dintre epoci care subîntind Istoria, legături care-ncep să devină vizibile şi în această perioadă. Totodată, filmul aruncă un clin-d’œil spre viitorul (sunt două, unul totalitar şi unul postapocaliptic) în care riscăm să glisăm dacă nu gestionăm cum trebuie această criză.

 • La poarta tiraniei: amnezia, ca formă a injustiţiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La poarta tiraniei: amnezia, ca formă a injustiţiei

  Minte sfruntat cine afirmă, ca Tudor Gheorghe, că „degeaba“ ar fi trecut ultimii 30 de ani. Dar în materie de memorie nu e uşor să-i contrazici pe falsificatorii istoriei româneşti.

 • Tradiţia descăpăţânării:
fascinaţia formulei totalitare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tradiţia descăpăţânării: fascinaţia formulei totalitare

  Avem şi noi moştenire fanariotă adânc inserată în mentalitatea poporului nostru, poveste despre formarea unor cabale în zona celor care dispuneau de funcţiile ce le permiteau, în limite foarte stricte, să administreze treburile ţării.

 • Supravieţuim în totalitarism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Supravieţuim în totalitarism

  Am citit recent o carte* în care am descoperit următoarea definiţie a „totalitarismului“ formulată şi adoptată cu entuziasm de Benito Mussolini: „Totul în cadrul statului, nimic în afara statului, nimic împotriva statului“.

 • Trump şi simpatia sa pentru totalitarism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Trump şi simpatia sa pentru totalitarism

  Întâlnirea dintre Trump şi Putin, aşteptată cu mult interes de toată lumea, a scos la iveală câteva aspecte divergente: unele din ele sunt dezamăgitoare, triste, ba chiar penibile, altele arată o mică speranţă de bine şi de pozitivitate.

 • Subiecte istorie
BAC 2018 : „Mi-a fost uşor să scriu despre comunism“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Subiecte istorie BAC 2018 : „Mi-a fost uşor să scriu despre comunism“

  Miercuri, 27 iunie, a avut loc proba obligatorie a profilului la examenul de Bacalaureat 2018. La Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” din Piteşti, unul dintre cele mai bune din ţară, primii elevi au ieşit din sălile de examen la ora 10.55. O mare parte dintre ei au dat Bacalaureatul la istorie.

 • Nevoia de decenţă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Nevoia de decenţă

  Dorinţa coaliţiei de guvernare de a deţine controlul total este îngrijorătoare. Lipsiţi de o minimă cultură politică, cei din PSD confundă democraţia cu totalitarismul.

 • Coincidenţe nefericite
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Coincidenţe nefericite

  Printr-o coincidenţă despre care nu putem spune prea multe, pe 26 ianuarie s-au împlinit o sută de ani de la naşterea lui Nicolae Ceauşescu. Istoria României nu poate decât să consemneze această coincidenţă, pentru că Nicolae Ceauşescu face parte din istoria noastră, alături de Marea Unire, alături de regalitate, alături de totalitarisme şi de revenirea la democraţie. Într-un fel, viaţa lui a fost un rezumat al acestei istorii.

 • Crime
gratuite
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Crime gratuite

  O trăsătură comună regimurilor de teroare, indiferent de epocă, este nu atât decimarea opozanţilor, reali sau închipuiţi, cât mai ales înclinaţia către crime fără noimă, gratuite, de dragul de a le comite.

 • Imperativul memorial
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Imperativul memorial

  Cu riscul de a plictisi: recursul la memorie este garanţia unui viitor construit în cunoştinţă de cauză. Lirica progresului nu poate ţine loc de asumarea trecutului care ne condiţionează mai mult decât suntem dispuşi să acceptăm.

 • Ordonanţe la
ordinul şi în folosul lui Liviu Dragnea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ordonanţe la ordinul şi în folosul lui Liviu Dragnea

  Îndată ce au preluat puterea ajutaţi de tancurile sovietice şi imediat după ce şi-au creat organismele propriii de represiune, comuniştii români, oameni ai subteranei, au început să îşi anihileze şi lichideze adversarii în puterea nopţii.

 • Relativizarea
crimelor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Relativizarea crimelor

  Ministru al Mediului în Guvernul Franţei şi reprezentându-l la funeraliile recente de la Santiago de Cuba, doamna Ségolène Royal, fostă candidată la preşedinţie, a oferit un exemplu de orbire tipică gândirii totalitare.

 • Până nu este prea târziu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Până nu este prea târziu

  Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au încheiat un „Protocol privind stabilirea unor măsuri de natură organizatorică necesare efectuării cu celeritate a activităţilor de urmărire penală în cauzele care au ca obiect încălcări ale drepturilor omului în perioada regimului comunist din România“.

 • Memorie şi
Justiţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Memorie şi Justiţie

  România se alătură ţărilor care susţin Declaraţia de la Tallinn de anul trecut prin care, pe lângă cultura memoriei victimelor totalitarismului comunist, se cere înfiinţarea unui Tribunal Penal Internaţional privind Crimele Comunismului.

 • Panorama felurilor  în care s-a  fugit din ţară sub comunism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Panorama felurilor  în care s-a  fugit din ţară sub comunism

  Documentarea pentru eseul despre Fondul Antonescu mă obligă să ştiu cîte ceva despre refugiaţii politici români. Citesc pentru asta „Opisul emigraţiei politice. Destine în 1222 de fişe alcătuite pe baza dosarelor din arhivele Securităţii“, lucrare tipărită de regretatul Mihai Pelin, în 2002, la Editura Compania.

 • Comunismul şi inconsecvenţele Europei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Comunismul şi inconsecvenţele Europei

  Preşedintele Germaniei, domnul Joachim Gauck, a fost pentru câteva zile în România. Prilej cu care a ţinut, la Biblioteca Naţională, un remarcabil discurs urmat de o scurtă dezbatere.

 • De la criza democraţiei reprezentative la criza
democraţiei formale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De la criza democraţiei reprezentative la criza democraţiei formale

  Criza democraţiei reprezentative este o realitate. A început prin anii 80 ai secolului trecut, şi se adânceşte tot mai evident în ultimul deceniu şi jumătate. Cauzele acestei crize sunt multiple, dar principala explicaţie este, în opinia mea, deposedarea politicului de putere, pierderea autonomiei sale de decizie în favoarea economicului.

 • Sfidarea
suferinţei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sfidarea suferinţei

  Hotărât lucru: Patriarhia Română are o problemă fundamentală de relaţionare cu lumea. De nu mai puţin de cinci ani, conducerea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) aşteaptă să intre la Părintele Patriarh.

 • O memorie dureroasă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O memorie dureroasă

  Am vizitat recent The United States Holocaust Memorial Museum de la Washington, DC. Nu pot decât recomanda oricui să facă la fel, să îşi ia răgazul unei dimineţi sau al unei după-amiezi. Şi asta din mai multe motive.

 • VIDEO În imperiul neîncrederii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO În imperiul neîncrederii

  Ştim ce stafie totalitară ne bântuie? Din unghiul meu, numele ei e Neîncredere. Ne persecută din 1917. Cuplată cu Iluzia, devine lesne duşmanul nostru de căpătâi. În vest, în România, ca şi în lumea musulmană...

 • Un mit periculos
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un mit periculos

  Recursul la mitul „patriei în pericol” este unul extrem de riscant. Nu pentru că, respectivul mit făcând parte din recuzita totalitarismului, evidenţiază resorturile anti-democratice ale gândirii celui care recurge la el.

 • Ortodoxie
şi totalitarism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ortodoxie şi totalitarism

  În ultimele zile din mai, la Helsinki, a avut loc o conferinţă unică în felul ei: teologi, istorici, sociologi şi politologi au analizat raportul dintre Biserica Ortodoxă şi experienţa totalitară. Întrebarea-cheie: se poate învăţa ceva din cele petrecute?

Modifică Setările