VIDEO Adevărul Live: Memorie şi urbanism cu Dan Falcan şi Mihai Burcea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Falcan şi Mihai Burcea, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean
Dan Falcan şi Mihai Burcea, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Istoricii Dan Falcan şi Mihai Burcea (Miliţia Spiritruală) vor discuta cu Ioana Lupea despre memorie şi urbanism şi Bucureşti. Turul totalitarismelor, muzeificare şi funcţionalitate, identitate, ocupare - au fost subiectele dezbaterii „Adevărul Live” de la ora 13.00

Mihai Burcea: Pe sediul central al Securităţii nu se află nicio placă de amintre. La fel ca şi pe sediul Miliţiei, s-a dat jos placa cu Miliţie şi s-a trecut Poliţie. Nu s-a întâmplat ca în Germania, unde s-au făcut memoriale. Vrem să facem un tur al acestor instituţii în toamnă.Şi pe metrou ar trebui să fie anumite plăcuţe, cu câteva fraze.Eu nu sunt doar pentru marcarea instituţiilor represive, ci şi pentru instituţiile care au fost făcute în comunism. Ar trebui marcate. Noi suntem la ani lumină faţă de Germania, Cehia, Polonia în materie de memorie a totalitarismului.

Dan Falcan: Cred că trebuie marcate toate aceste clădiri, pentru că sunt monumente ale răului. Monştri ca ion Ficior trăiesc ăprintre noi şi, probabil, sunt apreciaţi de cei de pe scara blocului. E bine să rămână măcar aceste edificii, care să spună şi o poveste. Din păcate, noi stăm foarte prost cu memoria istorică în Bucureşti. Ar trebui să se spună clar ce a făcut comunismul. Noi nu suntem nemţi, noi suntem mai relaxaţi. Nemţii, imediat după război, au conştientizat ororile lui Hitler.

Burcea: De exemplu, la Zidul Berlinului, în fiecare marţi seară vin copii. Şcolile îi duceau acolo. În Bucureşti, se întâmplă ceva? La noi învaţă doar din cărţi, nu poate vizualiza copilul.În afară de Sighet, nu au unde. Statul ar trebui să se implice, să scrie politici şi să tragă fonduri europene. E nevoie de bani. De exemplu, SRI ar putea renunţa la unul din sediile din strada Toamnei, MAI ar mai putea să renunţe la alt sediu, dar ştim că nu vor face niciodată asta. Noi nu avem nici acum o statuie a Elisabetei Rizea, o stradă care să-i poarte numele.

Falcan: E clar că trebuie să se implice statul.Ştergerea memoriei este o constantă în memoria Bucureştiului. De exemplu, Piaţa Charles de Gaulle a fost Piaţa Hitler, apoi Stalin. Ne-am adaptat rapid, în numai câteva zeci de ani.Toate lucrurile aste ar trebui spuse. E vorba de nepăsare, de ignoranţă.

Burcea: Dacă Primăria ar amenaja toate tunelurile subterane ar scoate forte mulţi bani. Pe fiecare bulevard există tunele, buncăre, dar nimeni nu ştie nimeni, pentru că hărţile sunt ţinute la un nivel înalt de clasificare de către MAPN.

Falcan: Tunelurile din Bucureşti sunt împărţite în două categorii: cele făcute de Ceauşescu, dar şi cele mai vechi, de 200 de ani. cred că unele ar semăna cu catacomebele de la Roma sau cu tunelurile din Paris.

Burcea: La BNR este un geam în drum, toată lumea se uită, dar Primăria nu a pus o placă. Nu scrie nimic, nu există poveste, iar lumea e curioasă.


Dan Falcan şi Mihai Burcea, în studioul Adevărul Live FOTO David Muntean

Dan Falcan şi Mihai Burcea FOTO David Muntean
Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri