Preşedintele bulgar a cerut deschiderea completă a arhivelor comuniste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a cerut deschiderea completă a arhivelor serviciilor secrete comuniste, după circa 25 de ani de la schimbarea regimului din noiembrie 1989, informează Mediafax.

„După 25 de ani, nu mai este necesar să păstrăm secrete. Toţi cetăţenii, elevii şi studenţii au dreptul să afle adevărul despre puterea totalitară”, a declarat preşedintele bulgar într-o intervenţie transmisă la radio şi televiziune.

Nu de puţine ori, autorităţile din Bulgaria au fost criticate pentru faptul că nu au deschis până acum arhivele serviciilor secrete comuniste.

Recent, conservatorul Plevneliev a declarat că absenţa unei analize concrete şi aprofundate a regimului totalitar este „cea mai mare slăbiciune a tranziţiei postcomuniste”.

În 2007, Bulgaria a înfiinţat o comisie care deschide periodic dosarele din perioada comunistă a unor miniştri, diplomaţi, candidaţi la alegeri, jurnalişti sau oameni de afaceri.

Sâmbătă, în Bulgaria au avut loc mai multe comemorări ale victimelor regimului comunist. La 1 februarie 1945, un tribunal condus de comunişti a condamnat la moarte 67 de deputaţi, mai mulţi miniştri, dar şi regenţii şi consilierii regelui Simeon al II-lea.

Drago Mihalev, preşedintele Uniunii Victimelor Represiunii, a spus pentru o agenţie de ştiri că în perioada 1945-1946 tribunalul comunist a condamnat în total circa 11.000 de persoane, 2.816 dintre acestea primind pedeapsa capitală.

Între 1944 şi 1989, Bulgaria a fost condusă de unica formaţiune politică aflată la putere, Partidul Comunist Bulgar.


Citeşte şi:

Bulgaria: Instanţa Constituţională a anulat legea care interzicea vânzarea terenurilor către străini

Curtea Constituţională din Bulgaria a anulat marţi o lege care interzicea vânzarea de terenuri străinilor, o dispoziţie care afecta cetăţenii europeni, relatează AFP.

„The Economist” despre MCV: Bulgaria rămâne în urmă, „România are o primăvară înaintea sa”

Într-un articol publicat pe un blog găzduit de ediţia online a celebrei publicaţii britanice de business „The Economist”, România este prezentată drept „o ţară care a implementat modificări legislative necesare şi mult-aşteptate, îmbunătăţind în acelaşi timp, de asemenea, cooperarea între instituţiile judiciare şi Ministerul Justiţiei”.

AFP: Bulgaria, „o democraţie incompletă“, nu seamănă nici pe departe cu ţara la care visau disidenţii în 1989

Bulgaria, o "democraţie incompletă", o "sărăcie catastrofică", după 25 de ani de la căderea comunismului, nu seamănă nici pe departe cu ţara la care visau disidenţii în 1989, comentează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite