sarmale - ultimele știri
Un cunoscut lanț de restaurante din România a anunțat miercuri că va renunța la angajarea de noi muncitori străini ași va demara procedura de recrutare pentru peste 100 de români.
Cu sărbătorile de iarnă la ușă, atenția gospodinelor se îndreaptă spre pregătirea unui meniu festiv, iar sarmalele rămân nelipsite de pe mesele românilor. Pentru a transforma această tradiție culinară într-o explozie de gust, un ingredient secret se dovedește a fi cheia succesului.
Clienții care au trecut pragul unui restaurant cu produse balcanice pe care o româncă l-a deschis la Paris au rămas impresionați.
eToro a analizat prețurile din supermarketuri ale preparatelor tradiționale de Crăciun din 12 state europene, constatând că cel mai mult vor plăti familiile din Franța și cel mai puțin românii.
Un ingredient banal din bucătărie are câteva secrete de care gospodinele trebuie să țină cont pentru a obține preparate perfecte. Orezul este de diverse soiuri, fiecare cu calități și proprietăți, motiv pentru care este bine să știm cum să le folosim.
Actrița Ioana Ginghină se mărită din nou, la 4 ani de la divorțul de Alexandru Papadopol. Sâmbătă, pe 23 septembrie, aceasta se va cununa civil cu iubitul său, iar petrecerea va avea loc în curtea casei, într-un cadru retrâns.
Ben Pierce Jones este un tânăr vlogger american care a călătorit în peste 70 de țări în ultimii șapte ani. Tânărul a ajuns și în România, unde a fost fascunat de frumusețea peisajelor, dar a fost, în același timp, uimit de prețurile de aici.
Dacă de Crăciun nu lipsesc delicioasele sarmale în foi de varză murată, De Paște putem încerca varianta cu foi de viță, care e la fel de savuroasă.
Masa în familie a fost dintotdeauna punctul central al Sărbătorilor de iarnă, însă cum au evoluat în timp preferințele culinare ale românilor și ce obiceiuri s-au păstrat?
Preparat delicios nelipsit de pe masa de Crăciun, sarmalele pot fi consumate fără grijă, dacă ținem cont de sfatul nutriționistului. Sunt sau nu sănătoase, câte avem voie să mâncăm? Iată câteva necunoscute la care dr. Mihaela Bilic are răspuns.
Pentru a nu ne petrece sărbătorile de iarnă la urgența spitalului, trebuie să respectăm câteva reguli simple, anunță medicii.
Sarmalele nu lipsesc de pe masa de Crăciun, iar un preparat perfect va impresiona musafirii. Maestrul gastronomiei româneşti, regratatul Radu Anton Roman a dezvăluit secretele sarmalelor care se topesc în gură.
Preparate de generații întregi pe teritoriul țării noastre, sarmalele au dobândit componenta tradițională și specificul local.
Costurile se bazează pe o cină tradiţională de Crăciun, pentru o familie de patru persoane, cu ingrediente procurate de la un lanţ de supermarketuri locale de top.
Un clip filmat de muzicianul american Ben David, în care acesta cântă o melodie în limba română, a devenit viral pe Tik Tok.
În vizită New York, Andreia si Ionuţ, vloggerii de călătorii „HaiHui în doi”, le-au arătat celor care îi urmăresc pe canalul lor de Youtube cât costă o porţie de mici, o mămăliguţă cu sarmale, o ciorbă sau o salată boeuf la restaurantul „Romanian Gar...
După o reţetă a maestrului gastronomiei româneşti, Radu Anton Roman, gospodinele nu vor da greş cu sarmalele pentru sărbătoarea de Crăciun.
Noua vedetă a tenisului feminin are legături cu România datorită tatălui ei, Ion, care, după ce s-a stabilit în Anglia, şi-a schimbat numele în Ian. Acesta a continuat să-şi aducă fiica la Bucureşti, dar, în ultima perioadă, călătoriile în ţară s-au ...
Încă o creaţie specială este în curs de omologare la staţiunea de cercetare legumicolă Buzău. Este vorba despre urzica din Coreea, o plantă bună la toate. Perilla Frutescens este denumirea ştiinţifică a speciei care, în Europa, numai la Buzău se găse...
Originea delicioaselor sarmale este incertă. Ce ingrediente conţin cele mai inedite sarmale din lume
Sarmalele sunt unul dintre cele mai delicioase preparate culinare revendicate de mai multe bucătării din zona balcanică şi orientală. Nu sunt nici pe departe româneşti, dar nici turceşti, însă au o mulţime de varietăţi absolut gustoase.
Zeci de suceveni, care au participat la ceremonia religioasă oficiată pe 24 iunie, de hramul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, au uitat de pandemie şi de cele sfinte şi s-au îmbulzit ca să prindă un pachet cu sarmale oferit de pomană, în faţ...
Asociaţia Eltera vrea să redea demnitatea pentru 7 tinere mame din comunităţi sărace. Primul pas este să le înveţe pe mame să gătească pentru copiii lor şi să le ajute, astfel, să îşi ţină copiii în şcoală.
Nelipsite de pe mesele româneşti, sarmalele se prepară cu multă grijă. O reţetă a maestrului gastronomiei româneşti, Radu Anton Roman, le învaţă pe gospodine ce ingrediente să pună în sarmale ca să iasă gustoase.
Traseul montan Cheile Zanoagei - Lacul Scropoasa este unul dintre cele mai frumoase trasee din Munţii Bucegi, atât vara, cât şi iarna. Acum, când totul este acoperit de zăpadă, „aventura” este mult mai palpitantă.
Cel mai periculos efect al exceselor alimentare în perioada sărbătorilor îl reprezintă scăderea reacţiei imunologice în faţa infecţiilor, inclusiv a SARS-CoV-2, spune cel mai respectat nutriţionist din România, profesorul Nicolae Hâncu. Medicul ne în...
Alături de fotbal şi politică, sarmalele stârnesc unele dintre cele aprinse discuţii. Sunt ele sau nu un preparat tradiţional românesc? Adevărul e că sarmalele se fac peste tot în lume, din Japonia până în Argentina şi Iran. Cosmin Dragomir, iniţiato...
La noi fumează şi cei care nu fumează! Ce or fuma mai marii ăştia ai noştri, de la ăi de sus, sus, de la cucuveaua lui Ilici lăsată pe gardul de la Cotro, până mai jos la Casa boborului din cartierul Uranus, la Palatul Victoriei, la toate palatele ad...
Fără îndoială, sarmalele sunt unul dintre cele mai îndrăgite preparate ale românilor. Şi nu numai ale lor, căci acest fel de mâncare este foarte răspândit în zona Balnanilor şi în Estul Europei. Aşa că ce rost are să dezbatem provenienţa lor, când ne...
O româncă de 82 de ani din Topleţ, judetul Caraş-Severin, a primit doi ani de inchisoare pentru că a încercat să îi ducă nepotului aflat în penitenciar droguri ascunse în sarmale.
Kickboxerul de 39 de ani e renumit pentru tonul său dur, din postările de pe reţelele sociale, iar acum a dat de pământ cu cei care, pe durata verii, simt nevoia să posteze, în fiecare weekend, poze din excursiile lor scumpe, de pe litoralul românesc...
Ambasadorul Marii Britanii în România Andrew Noble a gătit sarmale în ajunul aniversării reginei Elisabeta a II-a, aşa cum a prezentat într-un videoclip publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Marii Britanii în România.
Chiar dacă nu ne mai reunim la părinţi sau rude acasă, masa de Paşte va fi, cu siguranţă, îmbelşugată. Iată câteva reţete de bucate tradiţionale, pe care, dată fiind situaţia de urgenţă care ne împiedică să ieşim, avem şi mai mult timp la dispoziţie ...
Preparatul îl regăsim în volumul „Carte de bucate mănăstireşti”, publicat de Editura Sophia, însă deşi este perceput ca o mâncare specifică pentru creştini, la origine este din gastronomia arabă, preponderent musulmană.
Suntem construiţi să putem mânca de toate şi nu avem nevoie de nutriţionişti pentru a afla că ne place zahărul, atrage atenţia dr. Mihaela Bilic, medic primar de nutriţie.
Nu există perioadă de post în care gospodinele să nu prepare măcar o dată delicioasele sarmale de post. Probabil ştii deja măcar o reţetă, dar ce zici dacă încerci una nouă? Ţi-o recomandăm pentru un gust autentic!
Nestăvilita poftă de mâncare a povestitorului din Humuleşti era legendară în epocă. O descriere extrem de plastică în acest sens îi aparţine renumitului critic George Călinescu, în "Vitejiile lui Creangă".
Gospodinele din satele cu tradiţie ale judeţului Botoşani deţin secretul unor sarmale făcute ca pe vremea bunicilor. Sunt asemănătoare celor cunoscute şi astăzi, dar au ingrediente şi metode de preparare uşor diferite. Sătenii spun că strămoşii lor a...
Mesele îmbelşugate sunt o tradiţie la români: Crăciunul fără sarmale, cârnaţi, caltaboşi, piftie, ciorbă de porc şi cozonac e de neconceput. Însă, după o lungă perioadă de post, aceste bunătăţi reprezintă o adevărată provocare pentru organism, mai al...
Preparatul este o combinaţie apetisantă de arome, pornind de la carnea de raţă şi până la legume şi verdeţuri. Scorţişoara, coaja de portocală şi boiaua desăvârşesc gustul deosebit al mâncării....
Botoşănenii de la ţară se pregătesc de sărbătorirea Crăciunului. Cei mai mulţi spun că fac sărbătorile cu ce au prin ogradă şi că nu au bani să meargă la cumpărături. Totodată se plâng că tradiţiile au început să moară, colindătorii se răresc iar pe ...
Târguri de Crăciun, colindători, mese îmbelşugate de pe care nu lipsesc cârnaţii, sarmalele, dulciurile şi vinul fiert. Acelaşi răsfăţ ne aşteaptă şi de Revelion. Dar excesele alimentare şi greşelile care se fac în această perioadă pun la grea încerc...
Cumpătarea este principalul lucru recomandat de medici pentru zilele de după post şi mai ales în perioada sărbătorilor. Dr. Ileana Nicoleta Dumea, medic primar Medicină de familie la clinica Sanador, explică ce înseamnă exces şi cum putem să ne prot...
Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, ialomiţenii celebrează 101 ani de la Marea Unire, cu un program festiv din care nu lipsesc momentele solemne, recitalurile în aer liber şi ”masa populară” cu bucate calde şi gustoase.
Pentru că în perioada postului principala problemă este lipsa ideilor în ceea ce priveşte preparatele din alimente permise, o opţiune interesantă ar putea fi sarmale de post cu prune uscate, după o reţetă a celebrului bucătar Radu Anton Roman....
Sărmăluţele în foi de varză murată vor fi mult mai gustoase şi aromate dacă le veţi fierbe într-un recipient natural, aşa cum este coaja de dovleac. Preparatul va avea o aromă instensă, dacă peste sarmalele care trebuie ţinute peste zece ore, în cupt...
Istoricul clujean Lukács József, cel care a tradus prima carte de bucate tipărită pe teritoriul României de astăzi, în care se găsesc, printre altele, cele mai vechi reţete de sarmale, de varză à la Cluj şi de pâine, a explicat pentru „Adevărul“ de c...
Considerate „comori“ ale gastronomiei româneşti, sarmalele sunt, de fapt, originare din... India, de unde au „migrat“ încet spre vest. Reţeta s-a răspândit în Balcani mai ales în perioada bizantină. Turcii doar le-au zis „sarma“ şi aşa le-a rămas num...
Inventivitatea gospodinelor a dat naştere unei game variate de sarmale, cu diferite umpluturi, învelişuri ori garnituri.
Reţeta este specifică zonei Maramureşului, amestecul de ceapă, carne de porc, costiţă, păsat, cimbru şi piper dând un gust deosebit preparatului....
Istoricul clujean József Lukács a tradus o carte de bucate tipărită în 1695, în Ardeal, în care se găsesc, printre altele, cea mai veche reţetă de sarmale de la noi, cea mai veche reţetă de varză à la Cluj, cea mai veche reţetă de pâine de pe actualu...
Preparatul are o vechime de câteva sute de ani, iar savoarea deosebită a sărmăluţelor merită cu siguranţă cele câteva ore pe care le vom petrece în bucătărie pentru a le pregăti....
Nu este ocazie sau sărbătoare la care românii să nu pregătească sarmale. Nunţile nu sunt complete dacă, spre dimineaţă, nu sunt servite gustoasele preparate în foi de varză, iar sărbătorile fără sarmale nu sunt sărbători....
Prezent în „panoplia” culinară festivă a românilor şi sub forma „găină umplută cu sarmale”, preparatul este realmente spectaculos, însă este şi o adevărată bombă cu calorii. Reţeta este întâlnită şi în Bulgaria, Serbia, Turcia şi Republica Moldova.
Cunoscuta antrenoare de fitness Cori Grămescu ne-a împărtăşit o reţetă de sarmale dietetice foarte gustoase pe care le puteţi pune pe masa de Crăciun fără să vă stresaţi la gândul că vă veţi îngrăşa. Secretul constă în carnea slabă.
Tradiţionalele sarmale vor fi prezente pe majoritatea meselor de sărbători. Fie că le faceţi din carne de porc, vită sau amestec, vinul este ingredient esenţial în fierberea acestora....
Reţeta este descrisă cu tâlc într-una din cărţile scriitorului Ionel Teodoreanu, fiind mâncarea potrivită de Sărbători sau dacă avem oaspeţi....
Gătite cu regularitate şi nelipsite de pe mesele românilor, în special în zilele de sărbătoare, sarmalele există în numeroase dimensiuni, texturi, arome, pregătite cu învelişuri şi umpluturi diferite.