Zbeng şi Zbântui – copiii „infernetului“

0
0
banda desenata roman grafic

Într-o bună zi de vineri 13, Sakar, fratele vitreg al lui Belzebub, a decis să-l detroneze pe acesta şi să preia conducerea Lumii de Dincolo. Pentru asta, i-a însărcinat pe Zbeng şi Zbântui să-i recruteze un muritor muribund, pentru a-l transforma în Golem şi a-l folosi împotriva lui Belzebub.

În aceeaşi zi, dar în Lumea de Dincoace, Toni Colţ, asasin profesionist, află de la doctorul său că e pe moarte. În drum spre casă, trece pe la pompele funebre pentru a-şi pregăti ceremonia de trecere dincolo şi, ajuns acasă, se aşază resemnat în pat şi-şi aşteaptă sfârşitul.

Doar că, în locul doamnei cu coasa, este agresat de Zbeng şi Zbântui, care nu mai au răbdare ca Toni să moară de moarte bună, respectiv de boala incurabilă, şi vor să-i grăbească sfârşitul.

Dar ce pot să facă două mâţe, chiar venite din infern, contra unui asasin nemilos? Văzând că diagnosticul doctorului a fost greşit, Toni Colţ se zbate pentru viaţa lui, cu atât mai mult cu cât în ea, în viaţă, pătrunde pe neaşteptate Miri, o dulceaţă de nepoată.

image

„Drumul spre iad e pavat cu bune intenţii”. Nu de aceeaşi părere sunt maleficii Zbeng şi Zbântui, care se dau de ceasul morţii ca să-şi îndeplinească misiunea, în timp ce Toni Colţ ţine cu dinţii de viaţa sa.

Zbeng şi Zbântui s-au născut în lumea virtuală a internetului, din colaborarea a două tinere artiste, Raluca Dragomir şi Diana Sabău. Raluca – graficiană de talent la Bucureşti – şi Diana – studentă la Facultatea de Multimedia din Nottingham,  Marea Britanie – s-au cunoscut, bineînţeles, pe net. Având pasiuni comune, printre care desenul animat şi banda desenată, cele două tinere s-au împrietenit şi au început să colaboreze.

image

Inspirată de pisicuţele care îi bântuie prin casă, Raluca Dragomir a imaginat aventurile celor doi păguboşi – şi tocmai de aceea simpatici – motani,  Zbeng şi Zbântui, prin 2011. Iar anul următor a deschis un blog, special pentru a le nara grafic aventurile: http://zbengui-ro.blogspot.ro.

Încet-încet, a prins contur un roman grafic on-line, de un umor nebun, în casetele căruia trăiesc, şi se luptă pentru viaţa lor, personaje diverse, culese din… viaţa de zi cu zi: Toni Colţ, asasinul plătit cu mustrări de conştiinţă, nepoţica peltică Miri şi norişorul său preferat,  Diva, o femeie expansivă, trăindu-şi viaţa la maxim, viaţă pe care vrea să i-o ia bogătanul de bărbatu-său, domnul Bazalt, preotul filozof, călugăriţele bicicliste, şi mai ales semănătorii şi culegătorii, „slujbaşii lui Belzebub, divizia molime şi calamităţi”, anti-fiinţele venite din adâncurile iadului, la cules de... suflete omeneşti.

Anul acesta, cu ocazia Comic Con-ului bucureştean, cele două autoare au adunat între copertele unui album BD tipărit peripeţiile celor doi motani apocaliptici, Zbeng şi Zbântui. Albumul este unul dintre cele mai reuşite apărute în ultimii ani, pe mica piaţă a benzii desenate româneşti, propunând cititorilor un subiect inedit, tratat într-o manieră comică deosebită (cel mai de calitate umor negru!).

image

Tânăra artistă Raluca Dragomir a reuşit să creeze un univers grafic original, gotic, noir, în care inserţiile de culoare (buzele şi unghiile, roşii ca sângele, ale Divei, ochii verzi, mefistotelici, ai lui Zbântui, mâinile verzulii, cadaverice ale lui Sakar – căruia nu i vede niciodată chipul) ranforsează senzaţiile tari pe care le produce cititorului lectura benzii desenate.

În concluzie, Zbeng & Zbântui constituie o excelentă lectură de vacanţă, care se adresează tuturor iubitorilor de senzaţii tari... grafice.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite