La revedere, Valentin Nicolau!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Poate că acest lucru se ştie mai puţin, dar Valentin Nicolau a fost el însuşi scriitor.”
„Poate că acest lucru se ştie mai puţin, dar Valentin Nicolau a fost el însuşi scriitor.”

Numele domnului Valentin Nicolau este indisolubil legat de cel al editurii Nemira, iar Nemira înseamnă pentru sute de mii de cititori din ţara noastră fericirea în stare pură. Doar datorită acestei edituri iubitorii de science-fiction de la noi au reuşit să-şi creeze adevărate biblioteci,  cu sute de romane şi volume de povestiri ale celor mai importanţi scriitori SF din lume, dar şi din ţara noastră.

Iar acesta este un alt merit al editorului Valentin Nicolau: a încurajat creaţia literară autohtonă, publicând zeci, dacă nu chiar sute de autori români, mulţi dintre ei tineri şi chiar debutanţi. Printre aceştia, Tudor Popa, un incredibil de talentat artist, care a semnat sute de coperţi pentru Nemira, dar şi câteva (prea puţine) excelente benzi desenate.

În 1995 am avut plăcerea să colaborez cu dl Nicolau, solicitându-i să ilustreze Parisul în secolul XX, romanul inedit al lui Jules Verne pe care tocmai se pregătea să-l publice, cu desene originale ale artistului BD belgian François Schuiten, precum ediţia franţuzească. În acelaşi an romanul a fost lansat la Braşov, în cadrul Salonului Internaţional al Benzii Desenate, în prezenţa desenatorului belgian.

Anul următor, la Craiova, în cadrul aceleaşi manifestări, pe atunci itinerante, am lansat primul album de benzi desenate editat de către Nemira : Diligenţa (seria Aventurile lui Lucky Luke), desene de Morris, scenariu de René Goscinny, traducere de…Dan Petrescu !

În fine, în anul 2008, editura Nemira a publicat un al doilea album de benzi desenate, Misiunea Berthelot. România în primul război mondial, desenat de un tânăr autor francez după un scenariu de Marcela Feraru.

Poate că acest lucru se ştie mai puţin, dar Valentin Nicolau a fost el însuşi scriitor.

În anii 90 a semnat două cărţi pentru copii : Bronto, un dinozaur încă mic, şi Bronto, un dinozaur neastâmpărat, ambele bogat ilustrate de doi graficieni – autori de benzi desenate, Romeo Voinescu, respectiv,  Al. Ciubotariu.

Anul trecut, la Târgul de carte Gaudeamus, scriitorul a lansat primul volum din ceea ce ar fi trebuit să fie o trilogie fantasy, Basmania – Răspântia Gândurilor. Această carte, cum nu s-a mai scris vreodată la noi, propunea cititorilor de astăzi o adevărată nouă mitologie (a se vedea aici https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/basmania-basmania-1589517.html). Cartea este minunat ilustrată de Tudor Popa.

Cu această ocazie am primit şi eu prima (din păcate şi ultima) dedicaţie de la talentatul scriitor. Mă îndemna să nu încetez să visez.

La revedere, Valentin Nicolau! Ne vedem în Basmania!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite