Virajul ideologic al PNL. Ce surprize le pregăteşte generalul Ciucă urmaşilor Brătienilor

0
0
Publicat:

Deşi încearcă din răsputeri să păstreze aparenţele unui partid unit, compact, care funcţionează ca uns cu un general al Armatei Române aflat la conducere şi Ministrul de interne în poziţia de Secretar General, în PNL apele sunt extrem de agitate.

Premierul Nicolae Ciucă FOTO Guvernul României
Premierul Nicolae Ciucă FOTO Guvernul României

Prăpastia uriaşă care s-a creat între gruparea militarilor (Ciucă şi Bode) şi gruparea civililor riscă să genereze părbuşirea partidului, mai ales că PNL resimte din plin apăsarea guvernării, care impune obţinerea de rezultate palpabile, dar, în acelaşi timp, se află şi sub presiunea atacurilor constante venite din partea PSD.  

Comunicarea extrem de deficitară, aproape inexistentă, dintre gruparea militarilor, care are telefoanele mereu ocupate sau închise pentru liderii din teritoriu, şi restul conducerii PNL a atins punctul culminant cu ocazia Şcolii tinerilor liberali de la Sighet când, fără să anunţe pe nimeni altcineva din partid, fără să fie mandatat în vreun fel de membrii Biroului Politic, generalul Ciucă a anunţat că PNL va intrat într-un amplu proces de redefinire ideologică. O bombă care surprins întreg partidul, mai ales că Nicolae Ciucă a candidat la Congresul din luna aprilie cu o moţiune în preambulul căreia a scris negru pe alb că a „aderat la valorile” partidului.

Iată că, după numai şapte luni de când Nicolae Ciucă a fost ales să exercite funcţia de preşedinte al PNL, valorile liberale, pe care a promis în faţa Congresului să le apere, încep să i se pară puţin caduce. În viziunea generalului, care şi-a luat peste noapte un doctorat şi în economie, „Liberalismul economic al secolelor 19 şi 20 nu mai poate oferi soluţii adecvate pentru actualul context, iar statul minimal nu mai poate fi o soluţie de actualitate pentru conjunctura actuală”. Cine ştie, poate că în locul „statului minimal” Nicolae Ciucă o să ne propună „statul de drepţi”. Sau, de ce nu, poate chiar revenirea la colectivizare.

Cum anunţul despre schimbarea de macaz pe linie doctrinară a liberalilor a fost făcută concomitent cu lansarea nefericitului proiect de ţară denumit „SCURTĂTURA”, este limpede că Nicolae Ciucă a început să lucreze deja la platforma pentru candidatura sa la prezidenţiale. Cum toată tărăşenia cu redefinirea ideologică a PNL a fost făcută pe la spatele liberalilor, înseamnă că generalul Ciucă se bazează sau încearcă să obţină un sprijin politic mult mai larg pentru această candidatură. Doar se priveşte şi el dimineaţa în oglindă şi realizează că nu are profilul necesar să convingă o ţară întreagă să-l voteze pentru funcţia de preşedinte.

Astfel, nu este exclus ca Nicolae Ciucă să negocize pe sub masă cu Marcel Ciolacu o candidatură la alegerile prezidenţiale din partea PNL-PSD. Liderul PSD chiar a anunţat în repetate rânduri că social-democraţii sunt dispuşi să susţină şi o candidatură din afara partidului. Deşi a plouat tot anul cu fel de fel de măsuri sociale, liberalii sunt cei care au reuşit să fure startul şi sunt percepuţi în sondajele de opinie ca fiind partidul care a mărit pensiile, iar Ciucă are un profil mult mai apropiat de electoratul PSD, decât de cel al PNL.

De asemenea, chiar dacă discuţia despre renunţarea la cota unică şi trecerea la impozitul progresiv a fost momentan pusă în stand-by de ambele partide, anul viitor, când se va produce rotativa, iar funcţia de premier va reveni celor de la PSD, este greu de crezut că va mai putea fi salvată. Astfel că, redefinirea ideologică pe care o forţează Nicolae Ciucă acum s-ar putea să fie şi o concesie făcută celor de la PSD şi alibiul necesar pe care acesta să-l pună pe masa partidului pentru ca liberalii să renunţe la cea mai importantă măsură economică care le poartă semnătura.

O altă ipoteză ar fi aceea că generalul Ciucă, aflat sub papucul lui Lucian Bode, a cedat presiunilor puternicelor grupări conservatoare din partid, care îi are ca reprezentanţi de seamă pe indivizi precum Robert Sighiartău sau Ben-Oni Ardelean şi a decis să încerce lansarea partidului pe orbita naţional-suveranismului, un curent care prinde din ce în ce mai mult la categorii largi de electorat. Evident, doar după ce guvernul Ciucă se va vedea cu sacii Schengen în căruţă. De aceea a şi testat apele într-un discurs ţinut la un eveniment de partid, care să nu sară prea tare în ochii ambasadelor sau să se audă chiar până la Bruxelles.

Aflaţi într-o vrie totală de când au intrat pe mâna lui Klaus Iohannis şi forţaţi de către acesta să accepte tot felul de experimente la vârful partidului, liberalii se văd nevoiţi acum să şteargă ani întregi de istorie şi de tradiţie doctrinară şi să se sucească după poftele unui general de Armată cam puţintel la mine şi a unui Secretar General orbit de beţia puterii. Şi, dacă tot va intra într-un proces forţat de redefinire ideologică, nu ar fi rău ca Partidul Naţional Liberal să îşi schimbe şi denumirea. În felul acesta, nu ar mai vinde minciuni „liberale” electoratului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite