Violonistul Alexandru Tomescu, în prim-planul vieţii muzicale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un spectacol violonistic de înaltă clasă, de uimitoare strălucire, a oferit violonistul Alexanru Tomescu vineri seara, în Studioul de Concerte din str. Berthelot, în compania Orchestrei Naţionale Radio, a dirijorului Gerd Schaller.

O sală covârşită de afluenţa unui public prioritar tânăr, entuziast, l-a aşteptat cu sufletul la gură pe solist. Iar aşteptarea a fost pe deplin răsplătită. Alexandru Tomescu este în mare formă! Muzicalitatea sa se împlineşte în zona artistică iar virtuozitatea se dovedeşte a fi un corolar al acesteia. Ne-a prezentat cel e al doilea Concert în si minor de Niccolo Paganini, lucrare celebră a marelui virtuoz italian al primelor decenii ale secolului al XIX-lea.

In mod cert notorietatea lucrării datorează enorm refrenului caracteristic al Rondo-ului final, celebra „La Campanella” sau „Rondo a la Clochette”. Poate mai puţin aspectul pitoresc şi mai mult, claritatea, caligrafia frazei muzicale, frumuseţea sunetului, frumuseţe ataşată farmecului melodic, sunt aspectele care l-au preocupat pe Tomescu.

In plus, nu poţi să nu observi bucuria iradiantă a comunicării, cea care dinamizează, care dă strălucire evoluţiei violonistice susţinute de acest tânăr maestru. Aş aminti doar câteva dintre performanţele de ultimă ora ale lui Alexandru Tomescu. Recent, la Râmnicu’ Vâlcea, în compania Filarmonicii din localitate a prezentat ambele concerte de Niccolo Paganini.

Cu câteva săptămâni în urmă, la Bucureşti, la Atheneul Român, cu prilejul zilei de naştere a M.S. Regele, în compania formaţiei instrumentale „Stradivarius”, a tânărului dirijor Gabriel Bebeşelea, Alexandru Tomescu a prezentat ciclul complet al celor patru concerte „Anotimpurile” de Antonio Vivaldi. Sunt pagini celebre din repertoriul Barocului muzical târziu, lucrări între care tânărul maestru a intercalat ciclul celor patru lucrări concertante „Anotimpurile” de Astor Piazzolla, compozitor sud-americana a cărui creaţie aparţine deceniilor de sfârşit ale secolului trecut. In săptămânile următoare, în Luxemburg, Alexandru Tomescu va relua ciclul celor 24 de Capricii de Niccolo Paganini…

Ce aşteptăm în continuare de la Alexandru Tomescu? Aşteptăm preluarea în repertoriu a unor lucrări concertante româneşti; începând cu acel cunoscut opus enescian asamblat cu aproximativ un deceniu în urmă de Cornel Ţăranu, lucrare intrată de câţiva ani în marele circuit al valorilor universale; acesteia i se adaugă creaţiile concertante ale lui Pascal Bentoiu şi Paul Constantinescu, Georg Wilhelm Berger; …spre exemplu. E mult? E puţin? E semnificativ.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite