Viktor Orban vine la Satu Mare să arate că el este liderul UDMR

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poza cu care Hunor se laudă pe facebook că şeful său vine de la Budapesta să-l sprijine în alegeri
Poza cu care Hunor se laudă pe facebook că şeful său vine de la Budapesta să-l sprijine în alegeri

Viktor Orban nu a reuşit încă să alipească Ardealul la Ungaria, dar a reuşit să alipească UDMR la FIDESZ sub comanda sa. El preia astăzi oficial funcţia de lider al UDMR prin implicarea sa totală în soarta acestei formaţiuni, consfinţind supunerea totală a acestei organizaţii faţă de Budapesta. Întâlnirea de astăzi de la Satu Mare dintre Viktor Orban şi Kelemen Hunor va ajuta UDMR să treacă pragul în alegeri şi să se predea definitiv Ungariei.

Kelemen Hunor este foarte mândru acum de venirea şefului său de la Budapesta la Satu Mare şi şi-a postat o poză cu Orban pe contul de facebook unde face anunţul vizitei (AICI), dar, peste câţiva ani, când lucrurile vor evolua urât, nu va şti unde să îşi mai ascundă întâlnirile cu Orban despre care toată lumea va şti cât rău a făcut Europei. Dar acum este campanie şi Hunor este disperat după voturi.

Deja vicepremierul Ungariei Semjen Zsolt şi-a declarat public susţinerea pentru UDMR printr-un îndemn electoral devenit mesaj de campanie şi de publicitate electorală al UDMR (AICI). Mesajul lui Zsolt, cunoscut pentru descălecările sale în stil Horthy în Transilvania şi pentru insistenţa în direcţia secesiunii etnice, este fără echivoc: "Este important ca în cadrul unirii naţiunii maghiare, în reprezentarea unitară a naţiunii maghiare, fiecare parte a naţiunii maghiare să fie reprezentată la Bruxelles unde putem să reprezentăm interesele maghiarimii de pretutindeni. În numele guvernului maghiar adresez rugămintea fiecărui maghiar din Ardeal, indiferent de orientarea sa politică, ca, având în vedere interesul naţional, să participe la vot şi să voteze lista UDMR". Aşadar, Guvernul lui Orban se amestecă iar în alegerile din România, după boicotul de la referendumul pentru suspendarea lui Băsescu, având o direcţie clară: susţinerea unor aleşi care să facă la Bruxelles politica Budapestei. Care este această politică? Reprezentarea unitară a naţiunii maghiare, cum spune vicepremierul Ungariei, adică exact pe linia ultimelor declaraţii date de Orban: autonomie teritorială pentru maghiarii din afara ţării, cu trimitere spre unitatea naţiunii maghiare, adică a intrării acestor zone sub ”protecţia Budapestei”, cum ar spune un alt tovarăş de drum al lui Orban, Laszlo Tokes.

Nu cred că în 1918, când românii au realizat Marea Unire, visul lor de veacuri plătit cu sânge, cineva s-a gândit că viitorul acestei ţări va depinde iarăşi de Ungaria. 

Toată campania electorală a UDMR, de altfel, s-a bazat pe promisiunea autonomiei teritoriale la împlinirea căreia care candidaţii Uniunii se angajează ferm dacă sunt aleşi. Iată declaraţia de susţinere a UDMR în alegeri a lui Antal Arpad, primarul din Sfântu Gheorghe, spusă în timp ce flutură o broşură pe care scrie în engleză ”Autonomia Ţinutului Secuiesc” (AICI): "Am pregătit un material despre autonomia Ţinutului Secuiesc. După 25 mai, dorim să transmitem acest document membrilor Parlamentului Uniunii Europene, dar nu prin poştă, ci să-l înmânăm prin reprezentanţii noştri. De aceea este importantă participarea la vot pe 25 mai - vorbim de un interes naţional al maghiarilor din Bazinul Carpatic şi din Ţinutul Secuiesc".

Este în regulă ca un stat precum Ungaria, dovedit ca având pretenţii asupra teritoriului României şi care, în plus, face jocuri periculoase în Europa pe mâna Rusiei (iată ce spune publicaţia franceză Libération în acest sens AICI), să aibă un cuvânt direct de spus în politica României, şi nu doar în Guvern, ci şi la Bruxelles? Răspunsul la această întrebare ar trebui să ne spună cum trebuie să ne raportăm ca stat suveran la ingerinţa Budapestei în destinul României. Nu cred că, în 1918, când românii au realizat Marea Unire, visul lor de veacuri plătit cu sânge, cineva s-a gândit că viitorul acestei ţări va depinde iarăşi de Ungaria. A venit cel de-al doilea război mondial şi România a avut iar de suferit din cauza expansionismului Ungariei. Acum, lucrurile se repetă, cum spune o analiză recentă Stratfor (AICI), semnată chiar de preşedintele acestui for, George Friedman, născut la Budapesta, aşadar un cunoscător de dinăuntru al istoriei Ungariei, potrivit căruia ”Ungaria este într-o poziţie foarte diferită acum, dar circumstanţele sale au totuşi similarităţi cu epoca lui Horthy”.

Avem aşadar o Ungarie tentată de expansionismul lui Horthy amestecându-se în alegerile din România şi având grijă ca, în afară de influenţa din Guvernul României prin UDMR, România să fie reprezentată oficial la Bruxelles de oameni care fac politica de enclavizare etnică a Budapestei. Este statul român atât de slab sau de neatent încât să nu poată evita amestecul lui Orban în politica noastră internă? Suntem atât de orbi încât să nu vedem că Orban conduce, de fapt, UDMR? Atunci să nu ne mirăm dacă, în următoarea perioadă, presiunea pentru ca România să accepte distrugerea suveranităţii sale naţionale să fie cea mai mare din ultimii 24 de ani. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite