VIDEO South American and Scottish Mood

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gustavo Dudamel
Gustavo Dudamel

Că luna iulie rimează cu America de Sud, e de la sine înţeles: microbiştii ştiu de ce… Şi oricum, muzica latino-americană ne inspiră tuturor ideea de vacanţă: cred că sunt în asentimentul tuturor (ascultaţi Aquarela do Brasil, emisiunea lui Berti Barbera difuzată în fiecare sâmbătă de la ora 12.30 la Radio România Muzical, dacă mai aveţi vreun dubiu).

Dar cum ar suna o muzică sud-americană postmahleriană?

Aici primim un răspuns din partea unui personaj neaşteptat: Gustavo Dudamel. Pentru că până astăzi, nimeni nu ar fi presupus că Dudamel este şi compozitor – cei mai mulţi îl cunosc pe dirijorul Gustavo Dudamel, un adevărat fenomen care la 33 ani este o vedetă globală, adulată precum un star pop-rock.

Însă din 18 iulie 2014, Dudamel devine oficial şi compozitor – al unei muzici postmahleriene, după cum şi-a descris singur coloana sonoră pe care o semnează pentru filmul „Libertador” care va apărea în cinematografele sud-americane în 24 iulie 2014, conform www.imdb.com.

Recunosc că mi-a plăcut foarte mult această muzică bine scrisă – o partitură simfonică de factură clasică, folosindu-se de teme tradiţionale sud-americane: filmul descrie viaţa lui Simon Bolivar, erou al luptei de independenţă de la începutul secolului al XIX-lea. Iar interpretarea este pe măsură – Orchestra Simon Bolivar din Venezuela, dirijor chiar compozitorul, Gustavo Dudamel, deci,  succes asigurat. E drept, Dudamel a avut sfătuitori dintre cei mai buni – a lucrat sub îndrumarea lui John Williams, multi-premiatul compozitor, autor al deja clasicei coloane sonore din „Războiul stelelor”.

În 21 iulie, de la ora 19.00, puteţi asculta coloana sonoră din”Libertador”  la Radio România Muzical.

Scottish Mood

Şi Europa, mai bine zis, Marea Britanie, are fiesta ei. 2014 este anul Scoţiei, ţară gazdă a Jocurilor Commonwealth şi gazdă a proiectului „Homecoming Scotland”, adică inclusiv manifestări culturale.

Un asemenea prilej nu trebuia pierdut: şi violonista scoţiană de 26 ani Nicola Benedetti, premiată în 2012 şi 2013 ca artista anului la Gala Classic Brit a fructificat ocazia. În 7 iulie ea îşi lansează albumul „Homecoming. A Scottish Fantasy” care include atât Fantezia scoţiană de Max Bruch, cât şi piese tradiţionale scoţiene, majoritatea înregistrate alături de Orchestra BBC Scoţia, dirijor Rory Macdonald. Adică, 100% Scottish, dacă adăugăm şi informaţia că două dintre piese sunt înregistrate cu concursul cântăreţei  Julie Fowlis, aceeaşi care cântă şi pe coloana sonoră a filmului de desene animate „Brave” desfăşurat tot într-un decor scoţian.

Nu cred că există cineva care să nu îndrăgească muzica tradiţională scoţiană – cu atât mai mult cu este interpretată de o violonistă care se declară o scoţiană adevărată, deşi tatăl ei este italian. Nicola Benedetti, cel mai bine vândut violonist din Marea Britanie, după Nigel Kennedy, are muzica în sânge. Şi în plus e şi frumoasă; deci, nu ne mirăm că discurile ei se vând ca pâinea caldă.

„Homecoming. A Scottish Fantasy” – de ascultat la Radio România Muzical luni, 7 iulie, de la ora 19.00; albumul este inclus şi în campania „Votează discul de muzică clasică al anului 2014

Discurile sunt disponibile în magazinele de specialitate din România şi la www.deutschegrammophon.com sau www.itunes.com.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite