VIDEO Educaţia în cifre. Câţi bani investesc statele dezvoltate în viitorul lor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Danemarca investeşte cei mai mulţi bani în educaţie, dintre toate ţările dezvoltate ale lumii
Danemarca investeşte cei mai mulţi bani în educaţie, dintre toate ţările dezvoltate ale lumii

Câţi bani alocă fiecare ţară, ce salarii au profesorii si câţi elevi are fiecare dascăl. Interesant? Eu zic ca da. Datele sunt luate din raportul OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) ”Privire asupra educaţiei 2012”. Acoperă anii de criză, 2008 şi 2009, iar unele cifre, cum ar fi salariile de exemplu, sunt din 2010.

OCDE a făcut în 2012 o serie de comparaţii între ţările dezvoltate, în ceea ce priveşte educaţia, într-un raport intitulat ”Privire asupra educaţiei 2012”. Romania nu e luată în calcul, având o alocare din PIB mult sub media OCDE, dar o pun eu în topul nostru ca să vedem cam cum stăm.

Cine investeşte cei mai mulţi bani în educaţie? Ţările nordice. Pe primul loc e Danemarca, care alocă 8,7% din PIB pentru educaţie. Apoi Islanda, Norvegia, Suedia, Noua Zeelandă, Finlanda: între 6,8 si 7,8% din produsul intern brut.

Franţa se situează mult peste media ţărilor luate in calcul, cu 5,9% din PIB. Cehia alocă 4,4%, Slovacia 4,1%, Italia 4,7%, Spania 5%, Mexic, SUA, Portugalia şi Anglia între 5,3 si 5,8%.

image

Sursa: Raport OCDE 2012

România nu e în top, v-am zis, dar să vedem totuşi cam pe unde ne aflăm. Cam pe la coadă, cu 3,6% din PIB. 

Asta după ani de discuţii cu sindicatele din învăţământ, pentru că până acum câţiva ani procentul nu sărea de 3%, ba chiar cobora după vreo rectificare bugetară. Bine, la noi e greu să obţii şi nişte date exacte, dacă întrebi guvernul, PIB-ul pentru educaţie e 3,6%, dacă întrebi sindicatele, e 2%.

Unde sunt cel mai bine plătiţi profesori?

În medie, în 2010, un profesor din Ungaria câştiga în jur de 13.000 de dolari pe an, unul din Polonia puţin peste 15.000. Un dascăl din Grecia avea un salariu de 32.386 de dolari pe an, aşa...de criză, mai mult ca unul din Franţa, care primea în medie 32.732 de dolari pe an. În Norvegia, Finlanda şi Portugalia profesorii primesc anual între 36.000 şi 37.500 de dolari.

Să vă spun cât câştigă în medie un profesor din Luxemburg? În jur de 95.000 de dolari pe an! Dar să revenim totuşi la nişte cifre mai pământeşti.

Cei mai înstăriţi dascali sunt în Germania (57.771 dolari/an), Canada (54.977 dolari/an), Irlanda (53.667 dolari/an). Iar profesorii din Austria, Noua Zeelandă, Spania, Belgia, Anglia, Japonia, Statele Unite şi Danemarca, au un salariu cuprins între 40 şi 50.000 de dolari anual (ţările sunt în ordinea salariilor, de la mic la mare).

În Anglia, un învăţător cu cel puţin 15 ani experienţă are un salariu de 44.145 de dolari pe an. În Franţa, la începutul carierei, un învăţător câştigă mai puţin de 25.000 de dolari pe an. Iar media OCDE e de 28.523 de dolari pe an.

Cât câstigă un dascăl în România?

Un raport al Comisiei Europene arată că profesorii români sunt printre cei mai prost plătiţi din Uniunea Europeană. Salariul mediu anual al unui invăţător e de cel mult 5.000 de euro, iar cel al unui profesor de liceu nu depăşeşte 5.500 de euro, deci de cinci ori mai puţin decât în ţările dezvoltate, aşa cum arată media OCDE. Ştiu, moneda e diferită, la fel şi studiile.

Câţi elevi încap într-o clasă în ţările OCDE?

Dacă vorbim de o clasă din Turcia, intră, în medie, cam 30 de elevi, cel mai mare număr din lista OCDE. Şi clasele din Mexic sunt aglomerate, 28 de elevi la un profesor. Urmează, surprinzător, Anglia, cu 26 de elevi la un singur profesor. În Franţa, Estonia, Australia, Corea, Canada, o clasă are între 17 şi 20 de elevi.

Cei mai norocoşi profesori sunt probabil cei din Norvegia, Portugalia, Luxemburg, Austria, Ungaria, SUA, Spania, Danemarca. Au între 10 şi 15 elevi în clasă.

Ce spun reprezentanţii OCDE despre rezultatele studiului din 2012:

Câţi elevi încap într-o clasă din România?

Minimum 15 (pentru învăţământul primar şi gimnazial) sau 20 (la lice), maximum 25. Teoretic. Practic, clasele vor putea avea mai mult de 25 de elevi daca situaţia o justifică. Cel mult 30 de elevi.

Unde se duc banii?

În Franta, de exemplu, cei mai mulţi bani se duc spre învăţământul secundar, adică şcoală generală şi liceu. Dar banii mulţi nu sunt o garanţie că şi rezultatele vor fi pe măsură.

Rata de şcolarizare a adolescenţilor cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani a scăzut în ultimii 15 ani, spun cu îngrijorare experţii OCDE. 71% dintre aceşti tineri, care au renunţat la şcoală, sunt inactivi, nu au un loc de muncă. Media celor 34 de ţări membre OCDE e de 57%.

Anual, aproximativ 140.000 de tineri ies de pe băncile şcolii fară o diplomă, conform Ministerului Educaţiei din Franţa. Evident că asta duce la creşterea numărului de şomeri în rândul tinerilor. Rata şomajului în Franţa, în randul tinerilor de 25-29 de ani, care nu au terminat liceul, e de 22,7%, în 2012. Media ţărilor OCDE e de 15%.

Unde se duc banii in România, mi-e şi frică să întreb.

Aşadar banii nu sunt neapărat şi garanţia succesului. Să fie oare un sistem bine gândit şi mai ales stabil, nu schimbat mereu de 20 de ani încoace?

(Sursa: oecd.org, education.gouv.fr)

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite