VIDEO Ce eşti dispus să faci pentru a avea o viaţă mai bună?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ai zeci de motive să nu mergi la vot - foarte multe dintre ele raţionale, logice şi bine ancorate în realitatea românească. Dacă te gândeşti puţin însă, aproape toate sunt personale. Cauza? Român fiind, şi tu înţelegi votul în stil autohton, crezând că acesta este despre şi pentru tine.

Începem cu tine, că fiecare dintre noi e (cel puţin) uşor egoist. Ce faci tu, zi de zi, pentru a avea o viaţă mai bună, mai prosperă? Lucrezi? Adică eşti dispus să prestezi vreun fel de activitate, de orice natură, pentru a câştiga (la sfârşitul lunii sau după terminarea studiilor) bani? Şi când lucrezi, faci întotdeauna ceea ce îţi place? Sau mai faci, din când în când, şi lucruri care trebuie făcute?

Ai plecat sau te gândeşti să pleci în străinătate? Da, se câştigă mai bine pe dincolo. Însă vei fi departe de casă, de familie, de prieteni. Nimeni nu te aşteaptă acolo cu braţele deschise. Vei munci greu, şi cam ştii ce cred străinii despre noi. Eşti dispus să sacrifici tot ce îţi este sfânt pentru asta? În plus, înveţi acum, trecut poate de prima tinereţe, o limbă străină?

Asta e. Probabil că mai faci şi câte un sacrificiu, că doar ai nevoie de bani. Iar banii nu îţi ajung mai niciodată, nu? Mai încerci să mai pui un leu deoparte, pentru o vacanţă, pentru o maşină. Ştii că dacă îi vei cheltui pe toţi astăzi, mâine nu mai ai nimic. Aşa că te limitezi puţin. Ai mai luat şi un credit pentru apartament, că altfel ce să faci? Totul pentru o viaţă mai bună.  

Pe ăla micu' îl pui să înveţe, că un pic de şcoală nu îi strică. Şi nu te mulţumeşti cu atât. Ştii că sistemul e cum e, aşa că faci tot ce poţi să îi mai plăteşti câte o lecţie în particular, să îi mai cumperi o floare doamnei profesor. Speri că o să ia BAC-ul cu notă mare şi că va merge la facultate? Ai fi dispus să faci orice, absolut orice, numai ca el să aibă un viitor. Dacă e nevoie, plăteşti şi un examen, două, trei? Probabil că da, că oricum aşa e peste tot acum. Orice, numai să obţină copilul o diplomă, că fără nu va ajunge niciunde.

Dacă stai să te gândeşti, eşti dispus să faci o mulţime de lucruri pentru a avea o viaţă mai bună. Eşti dispus să faci sacrificii pentru tine şi pentru cei dragi, pentru viitorul vostru. Totul numai ca ziua de mâine să fie mai bună decât ziua de azi.

Însă, eşti dispus sa îţi „pierzi”o jumătate de oră pe 16 noiembrie şi să mergi la vot? Aşa fără speranţă cum eşti acum, fără motivaţie, fără să visezi la nimic. Să mergi pur şi simplu şi să adaugi la lista sacrificiilor pentru viitor acea jumătate de oră pierdută şi cele vreo sută de kcal consumate pe drum.

Acum iar îmi vei spune ca mda, tu ai merge, dar n-ai cu cine vota. De fiecare dată ai ales răul cel mai mic şi te-ai cam săturat. Toţi sunt la fel, niciunul nu e bun. Politica e o curvă, şi tu nu te mai implici în jocul ăsta. Vei aştepta până când va apărea un candidat/partid care să fie conform aşteptărilor şi exigenţelor tale: o persoană demnă, competentă, care să nu fie parte a mizeriei actuale. Atunci, şi numai atunci, tu, ca şi cetăţean de altfel responsabil, vei putea face o alegere şi deci, vei putea vota.

Dar vreau sa te mai întreb ceva. Politica e o curvă. Nu am spus-o eu, nici tu, dar suntem amândoi probabil de acord. Dar viaţa cum e? Viaţa ta mai precis…

Ai o viaţă perfectă? Eşti un om perfect? Ai o familie perfectă? Ai o soţie minunată, pe care pe zi ce trece o iubeşti tot mai mult? Sau un soţ atent şi tandru care este tot ce ţi-ai dorit? Copiii tăi sunt şi mai perfecţi decât voi? Ai reuşit tot timpul să obţii ceea ce ţi-ai propus? Adică ai jobul de mult visat? Câştigi mai mult decât ai crezut vreodată şi chiar mai mult decât îţi doreşti? Ai nişte colegi minunaţi şi te consideri norocos că ai avut şansa să îi cunoşti? Pe toţi? Ai reuşit până acum să te înconjori numai de oameni excepţionali, demni, profesionişti, care de fiecare dată s-au ridicat la nivelul aşteptărilor tale? Ai reuşit să fii tu mereu la nivelul propriilor aşteptări?

Daca poţi răspunde cu „Da” la TOATE aceste întrebări, atunci sincere felicitări! Eşti probabil fie o persoană cu aşteptări limitate, fie ai reuşit să îţi transformi propria existenţă într-un vis – visul multora dintre noi.

Daca însă nu te numeri în categoria norocoşilor şi ai o existenţă absolut normală, cu bune şi cu rele, atunci mai gândeşte-te puţin. Poate că şi viaţa ta e o curvă, la fel ca şi politica românească - imperfectă, uneori acceptabilă şi plină de speranţe, însă de cele mai multe ori nesatisfăcătoare şi absolut diferită idealurilor tale.

Dar aşa cum ai fost capabil să îţi alegi o soţie/ un soţ care te mai şi enervează, un job doar ca să fie şi nişte prieteni cu bubele lor, poate eşti capabil să alegi duminică şi între Iohannis şi Ponta.

Opinii

Mai multe de la Anda Radu


Ultimele știri
Cele mai citite