Victor Ponta, şanse mici să rămână premier. De ce?
0A ieşit din „garaj" şi s-a întors la Cotroceni. Foarte puţini credeau că acest lucru va mai fi posibil după nebunia din luna iulie.
Traian Băsescu şi-a pierdut popularitatea aşa cum un milionar îşi risipeşte averea şi, totuşi, a rezistat. Cel mai dificil lucru pentru actualul preşedinte este că trebuie să recâştige încrederea alegătorilor.
Mulţi oameni se întreabă de ce a acţionat Traian Băsescu atât de dur în 2010? De ce a făcut presiuni asupra Guvernului Boc să taie brutal pensiile şi salariile bugetarilor? De ce a ţinut să anunţe personal acest lucru? De ce s-a încăpăţânat să nu facă niciun compromis în ce priveşte măsurile de austeritate, riscând să-şi atragă ura populară, ceea ce s-a şi întâmplat?
Acum, la mai bine de doi ani de la acele măsuri, se poate spune că Traian Băsescu a ales atunci puterea în locul popularităţii.
Ieşirile publice de la începutul săptămânii sunt relevante în ce priveşte actuala atitudine a lui Traian Băsescu. De fapt, în 2010, preşedintele a jucat pe cartea austerităţii pentru a câştiga sprijinul Angelei Merkel şi, odată cu el, pe cel al Uniunii Europene şi al SUA. Traian Băsescu ştia despre ravagiile pe care le va face criza în Europa, inclusiv în ţara noastră, şi asta din prima zi a celui de-al doilea mandat. Avea de ales într-o atitudine pasivă, gen cea a autorităţilor din Grecia, care ne-ar fi dus spre prăbuşire economică, inflaţie galopantă şi trecerea poverii crizei pe umerii salariaţilor şi ai micilor antreprenori sau o acţiune nepopulară de impunere a austerităţii bugetare prin tăieri salariale în domeniul public şi reducerea pensiilor.
A ales cea de-a doua variantă. Traian Băsescu a sacrificat guvernarea PDL pentru a deveni campionul austerităţii în Europa. Astăzi beneficiază din plin de pe urma atitudinii sale. E sprijinit necondiţionat de cei mai mari duşmani ai lui Crin Antonescu, respectiv Departamentul de Stat al SUA şi Angela Merkel. Deşi mai e o lună până la alegerile parlamentare, rezultatul va avea puţină influenţă asupra lui Traian Băsescu. Are libertatea oferită de Constituţia României şi garantată de o Curte Constituţională ieşită învingătoare din bătălia suspendării de a alege ce premier „e mai bun pentru ţară".
În acest moment, ne place sau nu, Traian Băsescu e singura punte de comunicare între România şi ţările civilizate. Asta îi oferă un avantaj strategic imens în faţa adversarilor săi politici, percepuţi în Occident ca duşmani ai statului de drept.
Emilian Isailă este jurnalist