Nominalizare cu iz de suspendare

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sub presiunea cererilor, USL pare a se descompune. Se întinde, se lăţeşte ca o epidemie ce cuprinde întreg parlamentul. În România, nimeni nu vrea să fie în opoziţie.

Dacă te uiţi la ce se întâmplă acum cu noii aleşi, pare că priveşti o comedie mută din anii '20. Zeci de bărbaţi de diferite dimensiuni, îmbrăcaţi în costume negre, iau cu asalt o uşă plăpândă, încercând să intre toţi grămadă într-o cameră nu prea încăpătoare. Printre ei, câte o femeie dezorientată se fereşte de tăvălug. Camera e USL, iar bărbaţii sunt parlamentari de la celelalte partide care vor să-şi găsească adăpost şi un os de ros.

Sub presiunea cererilor, USL pare a se descompune. Se întinde, se lăţeşte ca o epidemie ce cuprinde întreg parlamentul. În România, nimeni nu vrea să fie în opoziţie.

Dar ce se va întâmpla în cazul în care Traian Băsescu refuză să-l numească pe Victor Ponta premier? Atunci, toate discuţiile vor îngheţa. Teroarea va coborâ asupra aleşilor, dar pentru foarte puţină vreme. Apoi, şi mai abitir, vor începe noi alianţe şi alte aranjamente. Asta în situaţia optimistă.

Ce-l poate opri pe Traian Băsescu să numească un alt premier în afară de Ponta? De partea sa sunt toate prevederile constituţionale, împotriva sa sunt ameninţările cu sabia făcute de Victor Ponta şi de Crin Antonescu. În cazul în care va nominaliza pe altcineva, ce se poate întâmpla? Păi, sunt două posibilităţi - parlamentul îl demite şi hotărârea e declarată constituţională, iar preşedintele interimar Crin Antonescu îl numeşte pe Ponta premier sau parlamentul îl demite pe preşedinte, hotărârea e declarată neconstituţională de către CCR şi rămâne cum a decis Băsescu. Mai există şi situaţia în care Parlamentul României nu e de acord cu suspendarea pentru că în cazul unui nou eşec, preşedintele, prin două nominalizări consecutive care dau greş în formarea guvernului, poate dizolva forul legislativ.

În aceste zile se fac foarte multe calcule. Ce se întâmplă în situaţia x sau în situaţia y? Din cum se aşază treburile,  pare din ce în ce mai dificil de evitat o nouă criză. Mesajele pe care le dau cei doi lideri ai USL sunt destul de clare.

Alegerea lui Traian Băsescu pare dificilă - ori porneşte la luptă şi chiar dacă pierde, o face conform propriilor principii, ori îl numeşte pe Ponta şi acceptă miniştrii care au probleme cu legea în noul guvern, respectiv Relu Fenechiu din partea PNL şi Liviu Dragnea din partea PSD.

Faptul că ARD a pierdut atât de drastic nu face decât să adâncească o criză în care suntem singuri şi pe care dacă nu o rezolvăm rapid va transforma România în noua mare problemă a Uniunii Europene după Grecia.

E nevoie de multă înţelepciune pentru ca într-o situaţie economică dificilă să rămâi pe linia de plutire. Ce s-a întâmplat în ultimul an arată că izvorul de înţelepciune politică a secat. Dacă a existat vreodată.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite