Va supravieţui PNL propriilor alegeri?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu a recunoscut că a condus sub influenţa alcoolului acum 20 de ani, în America
Florin Cîţu a recunoscut că a condus sub influenţa alcoolului acum 20 de ani, în America

Ludovic Orban spunea acum câteva zile că se teme de intervenţiile exterioare în lupta internă din PNL, sugerând că tabăra sa ar fi supusă unor presiuni şi intimidări. Iată că ceva se întâmplă, dar cel atacat este Cîţu în persoană, nu vreun apropiat al lui Orban.

Care vor fi efectele acestor dezvăluiri în competiţia tot mai dură pentru şefia PNL rămâne de văzut în următoarele zile, dar problema este până unde va escalada lupta din PNL şi cu ce se va alege partidul la urmă.

Dezvăluirile privind episodul  din America arată că în PNL lupta este disperată şi nu mai contează nimic altceva. Se foloseşte  orice se poate găsi, fără nicio oprelişte. Este normal pentru un partid democratic să aibă alegeri în care candidaţii să se lupte cu toate forţele. În acest fel se legitimează conducerea şi poate începe un nou ciclu politic cu un partid reîncărcat şi adaptat realităţilor cu care se confruntă. Dar când lupta se dă doar pentru doborârea adversarului cu orice preţ, preţul poate fi partidul însuşi.

În mod paradoxal, PNL se afla în cea mai bună poziţie la care putea să spere un partid venit la putere după o confruntare cu PSD pe care nu a câştigat-o. Doar conjunctura politică a permis PNL să preia guvernarea împreună cu USR Plus şi UDMR. E drept, preluarea guvernării a nimerit odată cu pandemia. Dar, din punct de vedere politic, PNL nu avea ameninţări majore cărora să le facă faţă.

Criza economică produsă de pandemie se tratează prin injecţii financiare enorme din fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană. Pentru prima dată, Guvernul poate trece la reforme, fără să se teamă că nu are o plasă de siguranţă financiară. Ca lider al guvernării, PNL avea, şi poate încă mai are, ocazia unică să transforme  în bine funcţionarea statului şi a economiei într-un timp scurt şi fără costuri. Cu un astfel de parcurs s-ar fi putut prezenta la viitoarele runde de alegeri cu un bilanţ pozitiv, ceea ce i-ar fi permis, într-adevăr, să ridice pretenţii pentru încă un mandat.

Dar alegerile interne din PNL se dovedesc cel mai mare obstacol în realizarea acestui obiectiv, nu opoziţia PSD, nu criza, nu conjunctura globală. Transformarea unor alegeri interne într-un război fără prizonieri va lăsa în urmă un partid vulnerabil, cu fracturi de nereparat între tabere. Partidul se poate întoarce la starea de acum vreo două zeci de ani şi mai bine, când fracţiunile liberale rupte din PNL se luptau între ele sub diverse sigle. Liberalii au avut o istorie dificilă, plină de rivalităţi interne, de sciziuni, au ratat chiar intrarea în Parlament, iar revenirea a fost lungă şi dificilă.

Situaţia din PNL începe  să se resimtă în interiorul actului de guvernare  şi în relaţiile cu partenerii de la Palatul Victoria. Întrebarea este cine va câştiga dintre Ludovic Orban şi Florin Cîţu, dar, mai ales, ce va urma. Ce se va întâmpla cu guvernarea, ce se va întâmpla cu oamenii din PNL aflaţi acum în tabere opuse, ce se va întâmpla cu partidul? Va supravieţui propriilor alegeri?

Partenerii din Coaliţie îşi pun acestă problemă. Şi toţi cei care aşteaptă rezultate şi reformele promise. Numai liberalii sunt singurii care nu observă că îşi taie singuri craca de sub picioare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite