Inevitabila notă de plată

0
0
Publicat:

Surprinderea pe care o afișează unii față de măsurile luate de guvern prin “ordonanța trenuleț” nu se justifică în niciun fel. Derapajul grav financiar din 2024, cu cheltuieli mai mari cu aproape 4% din PIB față de cele din buget, nu avea cum să continue și în 2025. Dincolo de declarațiile politice, era clar că de la 1 ianuarie vor fi introduse tăieri de cheltuieli bugetare și majorări ale impozitelor.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Partea ridicolă a afacerii este că premierul care a generat deficitul-record din 2024 este același cu cel care va trebui să găsească soluții pentru oprirea  dezmățului bugetar. În 2024 a fost anul alegerilor, împrumuturile au curs, guvernul a dat în stânga şi în dreapta cu două mâini. Rezultatul? Premierul Marcel Ciolacu nu a intrat în finala prezidențială, iar PSD a luat cel mai slab scor din istorie, în timp ce partenerii lor liberali s-au scufundat şi mai mult. Ciudate sunt căile politicii, cu atâția bani aruncați din elicopter, să obții rezultate atât de proaste!

Dar asta se întâmplă când crezi că popularitatea se poate obține doar prin cadouri electorale, că se pot câștiga voturi în mod forte simplu, doar majorând pensii şi salarii. Profund eronat, oamenii și-au primit banii, dar la urne şi-au manifestat nemulțumirea față de calitatea guvernării.

Ordonanța încearcă să cârpească bugetul şi să ducă deficitul la 7% pentru anul 2025, ca prim pas pentru revenirea pe drumul care ar trebui să ajungă la diferențe sustenabile dintre cheltuielile şi veniturile bugetare în următorii ani.

Dar reformele adevărate și eficiente  ar trebui să vină din altă parte. Reducerea cheltuielilor prea mari ale aparatului bugetar, reforma administrației, atacarea cu adevărat a economiei negre și a celei gri ar aduce pe termen destul de scurt îmbunătățiri vizibile în balanța bugetară.

Statul nu colectează atât de puțin din veniturile fiscale doar pentru că nu poate, ci și pentru că nu vrea din diverse rațiuni.  

Premierul a spus că nu vrea să fie popular în 2025. După rezultatele votului, nu a fost nici în 2024. Dar, teoretic vorbind, dacă ar lua cu adevărat măsuri de reformă, nu doar de suprafață, atunci ar putea deveni popular. Oamenii așteaptă reforme reale şi cei mai mulți înțeleg că efectele acestor reforme merită trecerea printr-o perioadă mai austeră.

Dacă populația ar vedea curaj în aplicarea unui plan de reforme coerent, ar crește și încrederea în instituții și în clasa politică. Dar adoptarea “ordonanței trenuleț„ nu arată mari viziuni reformiste. Se îngheață veniturile din domeniul bugetar şi pensiile, se mai taie din cheltuieli, dar grosul poverii este pus tot pe umerii mediului privat. În economia privată care nu a beneficiat de majorările de la stat, se pasează, ca de obicei, responsabilitatea și se introduc taxe noi.

Readucerea în actualitate din istoria greșelilor economice a taxei pe stâlp este cel mai bun exemplu. Dacă s-a văzut cât de nocivă este o asemenea taxă, de ce au readus-o pe tapet? Evident, doar disperarea de a aduce ceva în plus la buget pe termen scurt, a putut produce o asemenea aberație. Bine că, măcar în ultima secundă, au redus nivelul taxării şi au amânat intrarea în vigoare, poate, în cele din urmă, guvernul va renunța cu totul la idee și va lua măsurile cu adevărat necesare.

Se poate spune că se putea și mai rău, dar se putea și mai bine.     

Opinii

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite