UNPR are mâine conferinţă naţională. Va mai apuca oare să aibă şi un congres?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înşelător şi pervers, dar în specificul partidului însuşi şi al celui/celor care l-a(u) înfiinţat şi dirijat cu destulă abilitate prin meandrele sulfuroase ale politicii româneşti, comunicatul emis miercuri, la puţine ore de la reţinerea liderului interimar al UNPR, Neculai Onţanu, de ceea ce a mai rămas din conducerea odinioară făloasă şi falnică a UNPR

O conducere până mai ieri „gradată”, mustind de „generali” de carton. Asemănători celor din ţările sud-americane căzute pradă dictaturilor militare trecătoare, înlocuite de alte dictaturi de aceeaşi factură şi aceeaşi proastă calitate.

Şi fiindcă gradele militare nu puteau să-i mai încapă, respectivii şefi uneperişti şi-au mai adăugat pe băloasele lor cărţi de vizită şi titluri de doctori în ştiinţe militare. Nefiindu-le deloc greu să o facă de vreme ce nu era nevoie să recurgă la intermediari, având la îndemână şi în ograda proprie un furnizor imediat şi nemofturos de astfel de titluri. În persoana celui ce era El Lider Maximo, generalul şi, până mai ieri, vicepremierul Gabriel Oprea.

Interesant e că, deşi dl. Oprea nu mai e de câteva luni bune vicepremier, şi nici şef de partid nu mai e, nimeni nu izbuteşte - iar autorităţile parcă nici nu vor - să lămurească o dată pentru totdeauna misterul doctoratului său ca şi cel al miraculoasei lui promovări în ierarhia universitară. Dar nici enigma doctoratelor date pe bandă rulantă de el şi de tovarăşii lui de comisii ştiinţifice.

Comunicatul despre care vorbeam la început mimează respectarea legalităţii. În primele fraze suntem asiguraţi că UNPR respectă şi instituţiile Statului, şi deciziile organelor de cercetare penală, şi independenţa justiţiei, şi hotărârile judecătoreşti ce vor să vină. Ca şi prezumţia de nevinovăţie de care se bucură, cum altfel?, şi (încă) actualul primar al Sectorului 2, dl. Neculai Onţanu. Care a rezistat în post vreme de 16 ani.

Numai că, iată, în mijlocul acestui text debordând de cuminţenie, corectitudine şi înţelepciune politică, gata-gata să ne convingă că în UNPR nimeni nu a mâncat usturoi şi, pe cale de consecinţă, nu ar fi motiv să îi miroasă cuiva gura, apar câteva cuvinte bizare. Cuvinte ce pun sub serioase semne de întrebare buna credinţă a celor ce au conceput comunicatul şi au aprobat trimiterea lui spre publicare. Ni se reaminteşte, aşa, discret, într-o doară, că dl. Onţanu e acuzat de o faptă comisă, hăt!, acum zece ani! Ca şi cum mita luată mai demult ar trebui uitată, trecută sub tăcere, nu s-ar pune, făcând parte dintre greşelile tinereţilor, e drept, cam răscoapte, a d-lui Onţanu.

Iar cum, din câte se pare, scriitorilor Comunicatului lansat pe piaţă miercuri spre seară, le este, pare-se, pe plac jocul pe axa timpului şi salturile aferente (nu, printre generalii uneperişti nu se numără, slavă Domnului!, şi aviatori, alţii decât aviatorii politici, aşa că evităm, prudent şi înţelept, folosirea cuvântului looping ca să nu se interpreteze), în partea finală a documentului se face vorbire despre areopagul programat pentru sâmbătă, adică pentru mâine. Areopag botezat Conferinţă naţională în cursul căreia ar urma să fie aleasă viitoarea conducere, „de război electoral”, a uneperiştilor şi ar trebui stabilită strategia UNPR, precum şi candidaţii săi la alegerile locale din iunie.

Nu trebuie să fii expert în comunicare, nu e obligatoriu să deţii un doctorat neplagiat în domeniu spre a înţelege că cei ce au conceput şi cei ce au avizat trimiterea către mass-media a comunicatului sus-menţionat sugerează că reţinerea d-lui Onţanu, indirect calificată drept „provocare”, nu ar fi defel întâmplătoare, ci că s-ar constitui în parte a unui plan, se subînţelege că diavolesc, menit să destabilizeze „puternicul” partid numit UNPR. Partid care, fireşte, nu se va lăsa destabilizat, ci va rezista, va lupta şi va câştiga.

Într-un editorial publicat pe adevărul.ro în urmă cu vreo zece zile (cf. Uneperiştii trădează) profeţeam o hemoragie în rândurile cadrelor respectivului partid. Atunci când scriam că nu exclud deloc ipoteza ca la viitorul Congres al partidului doar dl. Valeriu Steriu, care, în cel mai sigur mod cu putinţă, ca la congresele PCR, ca la cel mai recent congres al PSD, va fi ales preşedinte, să se mai afle în sală. Aveam în vedere dezertările cum nu se poate mai previzibile de vreme ce UNPR nu este altceva decât o armată de strânsură. O formaţiune politică de tip tender care, uneori, acţionează şi ca bodyguard. Fără doctrină, fără ideologie, fără principii politice. Iată însă că dezertărilor li se asociază acum intervenţiile justiţiei. Care încep să facă deratizări acolo unde era nevoie demult de curăţenie generală.

Sâmbătă, UNPR sau ceea ce a mai rămas din el, are doar o conferinţă naţională. Congresul nu are încă data precizată. Doar timpul va arăta dacă va mai fi nevoie de o asemenea adunare simandicoasă. Îndrăznesc să cred că nu.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite