Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului(Ziua Zero)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
În perioada 11-16 august la avea loc Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului
În perioada 11-16 august la avea loc Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului

În perioada 11-16 august va avea loc Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului pentru Românii de pretutindeni. Pe platforma Adevărul veţi avea ocazia să fiţi în contact direct cu cele mai importante declaraţii de la evenimentul la care vor participa primii oameni din statul român dar şi societatea civilă.

Programul Zilei de Luni va fi următorul:

Ora 9.00  - Deschiderea Lucrărilor

Ora 10.00 - Comunităţile româneşti din vecinătate şi din Balcani între afirmare identitară şi deznaţionalizare; de ce nu poate face România mai mult?

- comunităţile româneşti din Ucraina între politica asimilaţionistă a Ucrainei şi ameninţările Rusiei;

Ora 16.00 - Situaţia comunităţilor româneşti din Serbia. Românii-Vlahii din Timoc între promisiunile Belgradului şi ale Bucureştiului şi realitatea deznaţionalizării;

- Comunitatea românilor din Serbia între problema retrocedărilor proprietăţilor româneşti din Voivodina şi presiunea pentru dispariţia celei mai vechi organizaţii româneşti.

La deschiderea evenimentului va participa şi preşedintele României, Traian Băsescu.

Pe parcursul acestei săptămâni sunt aşteptaţi însă reprezentanţi ai instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu, parlamentari români din tot spectrul politic, membri ai Guvernului României şi principalele asociaţii ale românilor din afara graniţelor.

Organizatorii au solicitat participanţilor depolitizarea evenimentului şi discuţii concrete pe soluţii care vizează românii din afara graniţelor, cu evitarea discursului electoral.

Una din discuţiile principale ale evenimentului o reprezintă Reunirea României cu Republica Moldova şi mecanismele de transformare a unei agende aparţinând societăţii civile în una politică şi administrativă.

Aici veţi găsi programul general al evenimentului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite