Unde mergem în 2013?

0
0

Analizând evenimentele preconizate pentru anul viitor am descoperit câteva oraşe care în 2013 vor scoate tot ce au mai bun. Printre ele Marsilia, Amsterdam, Paris şi Košice.

Marsilia. Anul acesta capitala de Sud a Franţei va fi capitală culturală europeană. Şi chiar dacă e mai cunoscută în ultima perioadă pentru un cuvânt care începe cu K, la capitolul cultură Marsilia chiar are cu se lăuda. E unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa, şi la o simplă plimbare prin centrul vechi veţi observa acest lucru, a fost "casă" pentru fenicieni, greci, romani, şi toţi au lăsat câte ceva, e unul dintre cele mai cosmopolite oraşe din lume.

Ador amestecul acela de oameni, culturi, obiceiuri, e unul dintre puţinele lucruri care îmi plac la Marsilia, dar e adevărat că toate astea vin şi cu părţi mai puţin bune. Reglări de conturi, mizerie, aglomeraţie. Glumeam cu nişte prieteni că piesa lui Bregovic, Kalashnikov, ar fi potrivită ca imn pentru Marsilia.

Acum să nu credeţi că Marsilia e un oraş periculos (că unii au ajuns pe blogul meu căutând Marsilia oraş periculos). Statisticile zic într-adevăr că infracţionalitatea e foarte crescută, sunt perioade când săptămânal sunt reglări de conturi între găştile de cartier. Dar nu am auzit să fie afectaţi locuitorii sau turiştii. N-aş locui acolo în viaţa mea dar ca turist m-aş duce oricând.

image

Se pregăteşte deja oraşul pentru anul viitor, acum o lună când am fost ultima oară, lucrările erau în toi. Totul trebuie să fie gata până pe 12 ianuarie, atunci e deschiderea festivităţilor.

De fapt toată zona are program pentru 2013, vor fi organizate evenimente nu doar în Marsilia ci şi în Aix en Provence, Toulon, Tarascon, Arles, Martigues. Deci eu zic că dacă vreţi să vedeţi Provence şi cel mai vechi oraş din Franţa, 2013 e anul potrivit. Găsiţi programul aici.

Košice. Al doilea oraş ca mărime din Slovacia, după Bratislava, e şi el capitală culturală europeană în 2013. Nu am fost, de fapt nu am ajuns încă în Slovacia, aşa că vă las site-ul oficiului de turism iar program şi informaţii pentru 2013 găsiţi pe site ul oficial.(foto: visitkosice.eu)
Amsterdam scoate şi el artileria grea anul acesta. Se împlinesc 400 de ani de când oladezii au construit Canal Ring, centura de canale, aşa că în 2013 canalele care au făcut din Amsterdam Veneţia Nordului vor găzdui mai multe concerte şi expoziţii. Se redeschide Rijksmuseum, muzeul naţional de artă şi istorie (în aprilie). Se împlinesc 125 de ani de la deschiderea Concertgebouw, cunoscută ca una dintre cele mai bune săli de concerte din lume (acustică excelentă) şi tot 125 de ani de la înfiinţarea orchestrei - Royal Concertgebouw Orchestra. 

image

Se redeschide muzeul Van Gogh şi va avea o nouă faţă, a fost renovat, şi o colecţie extinsă Van Gogh. Se fac 40 de ani de când celebrul muzeu şi-a deschis porţile, e unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, mereu în primele 25 (aproximativ 1,6 vizitatori anual). Se împlinesc 225 de ani de la deschiderea centrului internaţional de artă, cultură, comerţ şi ştiinţă - Felix Meritis- şi cu ocazia asta, pentru prima oară în 200 de ani, observatorul va fi deschis publicului (Felix Meritis Observatory). Olandezii sărbătoresc anul acesta 175 de ani de la deschiderea celei mai vechi grădini zoologice din Olanda, Artis Royal Zoo (6 100 de animale, 900 de specii diferite) şi asta nu e tot. Găsiţi programul şi mai multe detalii aici

image

Paris. Când nu e un moment bun să vezi Parisul? Capitala Franţei are atât de multe de oferit încât poate fi vizitată oricând, în orice anotimp, la orice vârstă, cu orice buget. În 2013 aveţi un motiv în plus - Notre Dame de Paris celebrează 850 de ani de existenţă. Clopote noi, cu un pic de gălăgie, nu de clopote, încă, ci apropo de topirea celor vechi, un turn din care turiştii să admire catedrala în toată splendoarea, un interior renovat, expoziţii, concerte şi chiar pelerinaje.

Datele oficiului de turism din Franţa arată că Notre Dame e cel mai vizitat obiectiv din Paris (13,6 mlioane de turişti în 2011 ), cu siguranţă numărul lor va creşte anul acesta.

Să mai lărgim oferta. Lonely Planet recomandă pentru 2013 San Francisco, e America's Cup, HyderabadLondonderry/Derry, capitala culturii în UK anul acesta, BeijingChristchurch (Noua Zeelanda); Hobart (Australia); Montreal; Addis Ababa (Etiopia); Puerto Iguazú (Argentina).

Cei de la Lonely Planet fac la fiecare final de an un top al ţărilor ce merită vizitate în anul care urmează. Recomandările pentru 2013 arată cam aşa:

Sri Lanka - e pe cale de a deveni una dintre cele mai bune destinaţii din lume deoarece preţurile sunt mici în raport cu ce oferă micul paradis de lângă India. Un paradis zguduit, din păcate, timp de mai bine de 25 de ani, de războiul civil. Coflictul a luat sfârşit, s-au investiti bani în turism şi călătorii străini trec din nou pragul insulei celebre pentru frumuseţile naturale. 


(foto: srilanka.travel)

image

Muntenegru - noul "superstar" din Balcani, se pare.
Coreea de Sud - gazdă a mai multor evenimentele sportive anul acesta.
Ecuador - autorităţile spun că anul acesta va fi gata calea ferată care deschide drumul către un vulcan înalt de vreo 6 000 de metri, Cotopaxi, şi care leagă capitala Quito, cocoţată la vreo 2 800 de metri deasupra nivelului mării, de principalul port al tarii (port of Guayaquil). 


(foto: ecuador.travel)
Insulele Solomon - alt rai la un preţ bun, dacă e să ne luăm dupa cei de la Lonely Planet. Insule tropicale, plaje cu nisip fin, munţi, vulcani, parcuri naturale, sate tradiţionale. 

image

Islanda - am auzit că e extraordinară. Nu credeam că o să mă dau în vânt după ţările nordice dar m-am înşelat. După Danemarca şi o bucăţică de Suedia visez la Islanda şi la Norvegia. Deşi am înţeles că sunt cam scumpe. 

Turcia - revista de turism o recomandă pentru cultură, mâncare şi pentru că nu ar fi atât de plină de turişti.
Republica Dominicană - alt rai pe pământ. În primul trimestru din 2012 numărul turiştilor a crescut cu 8,4% şi autorităţile asteaptă un procent şi mai mare anul viitor.

Madagascar - 5% din speciile de plante şi animale de pe pământ pot fi găsite acolo, o diversitate rară într-un peisaj incredibil. 

image
Mai multe - Opinii

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite