TVR în era imposturii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, 27 iunie, Comitetul Director al Societăţii Române de Televiziune (SRTV) i-a remis lui Dragoş Pătraru o înştiinţare care, în mod normal, nu trebuia să mire pe nimeni.

Respectivul organism, politizat mult peste marginile iertate, alcătuit din pixul şi din voinţa preşedintelui-director general pe nume Doina Gradea, însă care le-a dat funcţii celor recunoscuţi ca aserviţi domniei-sale, şi intereselor propagandistice ale principalului partid politic aflat la guvernare, a decis ruperea unilaterală a contractului cu firma producătoare a emisiunii Starea naţiei.

Direcţia juridică a instituţiei s-a dat de ceasul morţii să găsească o motivare cât de cât credibilă pentru decizie. Ba nerespectarea unor clauze contractuale, ba indisciplina realizatorului care nu a luat poziţie de drepţi când a primit notificări din partea slobodei la gură Doina Gradea, ba pretinse daune morale aduse bunei reputaţii a instituţiei (asta e chiar culmea!), ori conducerii acesteia (motivaţia aceasta este de-a dreptul comică). Motivaţii în care nu cred nici măcar copiii de grădiniţă atât sunt de cusute cu aţă albă. Sau, mai degrabă, roşie. Roşie de la PSD.

Am spus-o şi am scris-o mai demult. Încă din vremea primului contract avut de Dragoş Pătraru cu instituţia din Calea Dorobanţi nr. 191. Pe vremea când preşedinte-director general era d-na Irina Radu. Nu mă număr printre fanii emisiunii sale. În luna mai a anului 2018, atunci când a devenit public conflictul dintre dl. Pătraru, pe de o parte, şi doamna Gradea şi dl. Eduard Dârvariu, pe de alta ( dl. Dârvariu este un fost şomer, cu însuşiri manageriale mai mult decât controversate, numit de aceeaşi doamnă, fără concurs, în nemeritatul post de director al canalului TVR 1), am scris că nu ader întru totul la metodele la care a recurs dl. Pătraru pentru a demonstra cu probe audio subordonarea politică a TVR ca şi caracterul mai mult decât discutabil al inşilor care prin conduită, educaţie, absenţa celor şapte ani de acasă, limbaj şi atitudine s-au dovedit incompatibili cu funcţiile de conducere pe care le deţin pe criterii strict politice.

Comitetul Director al TVR a hotărât să înceteze colaborarea cu Dragoş Pătraru nu fiindcă acesta şi echipa lui nu au atins criteriile de performanţă, recte de audienţă, prevăzute de clauzele contractuale. Nu din motive estetice, etice sau editoriale. Ci, pur şi simplu, fiindcă trebuia dus la îndeplinire un ordin politic, deoarece Starea naţiei s-a dovedit din cale afară de îndrăzneaţă, satirizând năravuri politice şi politicieni, inclusiv pe cei de la putere. Adică şi pe cei care îi dau ordine şi dispoziţii doamnei Doina Gradea. De la Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă până la Gabriela Vrînceanu Firea. Despre toate acestea am scris la vremea potrivită, am dat exemple, cu nume şi prenume, evident degeaba. Atât Consiliul de Administraţie, cel mai neprofesionist din istoria instituţiei din 1997 încoace, cât şi Comitetul Director servesc partidul şi nu interesul telespectatorilor.

Acelaşi Comitet Director extrem de sever în privinţa derapajelor d-lui Dragoş Pătraru (nu neg că ele există) este surd şi orb la ceea ce îşi îngăduie să facă pe post dl. Ionuţ Cristache care, prin felul în care realizează şi moderează emisiunea România 9 nu doar că a transformat TVR în goarnă a intereselor puterii, ci a adus bătrâna Doamnă din Calea Dorobanţi nr. 191 la condiţia de berărie, de tavernă, situată undeva la margine de Bucureşti. Acel enervant dom’le, evidenţa că moderatorul nutreşte opinii politice cărora le dă liberă expresie în spaţiul emisiunii comportându-se împotriva oricărui criteriu de echidistanţă, jurnaliştii-invitaţi care sunt unii şi aceiaşi ce se perindă prin studiourile rău famate ale posturile România tv sau Antena 3 nu i-au deranjant defel pe doamna Gradea şi sigisbeii domniei-sale.

Decizia încetării colaborării dintre TVR şi Dragoş Pătraru nu doar că nu ţine seama de cerinţele telespectatorilor (ne place sau nu ne place emisiunea Starea naţiei avea cea mai mare audienţă din întreaga ofertă a postului), ci mai probează o dată subordonarea politică a TVR.

Nu Dragoş Pătraru a adus daune de imagine SRTV, ci Doina Gradea &co. Însă cui îi pasă? E vremea impostorilor, a neprofesioniştilor şi a celor fără coloană vertebrală.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite