Trump, la a patra inculpare, de data asta în termenii RICO, legea anti-mafia. Document

0
0
Publicat:

Este a patra inculpare și, de data asta, avem și o nouă, extrem de interesantă și sugestivă escaladare în jocul de putere ce începe să sfâșie America democratică și s-o polarizeze la extrem.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

A patra inculpare care urmează pe cea care vizează plata ilicită de 130.000$ în favoarea unei foste starlete de filme porno, a doua pentru managementul defectuos sau chiar ilegal al unor documente confidențiale păstrate în reședința sa sau pentru a fi implicat în schimbarea sensului rezultatelor ultimelor alegeri prezidențiale.

image

În finalul articolului, puteți accesa, pentru prima oară în România, integralitatea documentului care deja i-a fost transmis lui Trump de procuratura Statului Georgia în urma inculpării sale de către un juriu popular din comitatul Fulton. Este urmărit penal, împreună cu alte persoane, pentru încercarea de a manipulare în favoarea sa a rezultatelor votului de la prezidențiale, iar procuratura dorește ca judecarea cazului să fie făcută în bloc pentru întreg grupul de acuzați tocmai pentru a sublinia faptul că aceștia au conspirat în comun și, ca atare, trebuie să fie condamnați printr-o sentința comună.

Marea noutate, profund semnificativă, este faptul că, așa cum vedeți în documentul acuzării, totul se bazează – fapt fără precedent atunci când vorbim despre un fost președinte al SUA – pe legea RICO (acronim pentru Raccketeer Influenced and Corrupt Organization), legea federală adoptată în 1970 pentru a lupta împotriva crimei organizate. Faptul că s-a făcut apel la această lege (cunoscută în general drept „Legea anti-mafia”) este, în sine, un semnal deosebit de grav deoarece structura legii RICO și jurisprudența specifică dezvoltată în decursul anilor și al nenumăratelor procese răsunătoare din SUA împotriva celor mai periculoase asocieri criminale a influențat în mod semnificativ și adoptarea unor legislații similare în Europa, pe noi interesându-ne îndeosebi influența asupra sistemului juridic și legislativ de la noi de după 1989.

Procurorul Fani Willois, procurorul însărcinat cu cazul Trump în Georgia
Procurorul Fani Willois, procurorul însărcinat cu cazul Trump în Georgia

În contextul care ne interesează acum, trebuie amintit că, în decursul anilor,  a fost extinsă considerabil zona de aplicare inițială a legii, astfel încât în termenii RICO, averile și proprietățile suspecților pot fi puse sub sechestru în scopul de a-i pune în imposibilitatea de a accesa orice fonduri până la emiterea sentinței definitive. Dacă juriul confirmă acuzațiile din documentul procuraturii într-un caz în care este invocată legea RICO, atunci pedepsele pot ajunge până la 20 de ani de închisoare pentru persona considerată a fi șeful organizației de crimă organizată, asta însemnând și afectarea întregului sistem de companii sau corporații în posesia sa.

Deocamdată, să așteptăm până pe 25 august, data la care inculpații au fost informați că trebuie să „se predea în mod voluntar” justiției și, din acel moment, să vedem ce curs vor lua lucrurile. Spun asta deoarece grupul celor 19 acuzați s-ar putea să nu fie unit până la capăt, apărându-și dreptatea pe baza documentelor „irefutabile” promise de Trump pentru a-și argumenta cauza. Aici ar fi un al doilea efect al procedurilor în termenii legii RICO: fiecare dintre acuzați are posibilitatea de a pleda vinovat sau de a recunoaște o responsabilitate pentru fapte minore și depune în schimb mărturie împotriva altuia sau altora dintre co-acuzați în speranța obținerii unei condamnări negociate cu procurorii. Unul dintre cazurile cele mai cunoscute pentru aplicarea acestei legi a fost procesul care a dus la condamnarea simultană în 1986 a celor cinci șefi ai „familiilor” mafiei din New York, procurorul care a demarat cazul de atunci fiind tânărul Rudy Giuliani care, acum, printr-o foarte ciudată ironie a sorții, este acum co-inculpat alături de Trump în procesul din Georgia.

Cazuistica demarată acum în acest al patrulea proces care va începe împotriva lui Trump este de urmărit ca un pasionant roman polițist cu scenariu deschis. Din păcate, nu este doar atât deoarece implică din nou acuzații dintre cele mai grave din codurile penale ale oricărei țări democratice și ridică, oare pentru cât timp, un imens semn de întrebare legat de posibilitatea ca asemenea fapte să poată fi imputate unui fost Președinte al SUA și, prin extensie în lumea occidentală, altuia sau altor foști, prezenți sau viitori candidați la cele mai înalte funcții din statele lor, golind practic de sens orice discurs despre statul de drept și regulile sale.

Poate, în acest proces de escaladare continuă de tensiuni, cineva chiar ar trebui să cântărească un mare atenție ce înseamnă toate astea pentru echilibrul lumii în care suntem condamnați să trăim. E doar o chestiune de timp să vedem cum escaladarea de acest gen va ajunge să cuprindă și scena politică europeană, foarte aproape de un episod electoral în care acest tip de inflamări să devină monedă curentă.

Documentul poate fi consultat AICI

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite