
„Trebuie să înțelegeți că totul e în fierbere și că oamenii noștri nu vor mai suporta multe!”...
0...a spus Alexander Vucic, Președintele Serbiei, avertizând și că „sârbii din nordul Kosovo sunt foarte aproape de a decide că nu mai lasă pe nimeni să meargă în nord”, ridicând nivelul tensiunilor după ce guvernul kosovar l-a numit pe Nenad Rasic un ministru responsabil pentru minorități, nominalizare pe care Belgradul o consideră contrară Acordurilor de la Bruxelles. Și nu numai atât. A mai spus că Albin Kurti, prim-ministrul din Kosovo, este un „gunoi terorist”, afirmație teribil de dură după care, aproape firesc, a transmis că țara sa nu va participa la Summit-ul pe care Uniunea Europeană în organizează la Tirana pe 6 decembrie și care intenționa să reunească liderii din statele Balcanilor occidentali.

Un Summit cărei i se acorda o mare importanță ca posibilitate de a detensiona situația extrem de primejdioasă din zonă spune Eric Mamer, purtătorul de cuvânt al CE: „un summit foarte important și nea așteptăm ca toți liderii din regiunea Balcanilor să fie prezenți acolo, alături de liderii Statelor Membre UE”. Contextul este într-adevăr foarte special, adăuga și Peter Stano, un alt purtător de cuvânt al Comisiei Europene: „Situația din teren este fragilă și trebuie acționat pentru a se obține întoarcerea sârbilor în cadrul tuturor instituțiilor din Serbia...Noi, reprezentând o comunitate de 27 de țări, , ne așteptăm ca toți să se comporte ca niște europeni, inclusiv cei din Kosovo și Serbia. Asta înseamnă reținere de la declarații care incită”.
Mai clară și cu mult mai tensionată (deci aproape de adevăr) mi se pare declarația comisarul european Oliver Varhely, responsabil pentru extindere și relațiile cu vecinătatea apropiată. Spunea că „vedem că există pe continent o destabilizare geopolitică majoră. Este exact motivul pentru care organizăm săptămâna viitoare summitu-ul de la Tirana astfel încât, pentru prima oară, liderii noștri să aibă posibilitatea de a vorbi despre regiune cu însăși regiunea”.
OK, asta era speranța. Acum s-a volatilizat lăsând în loc doar gustul amar produs de mesajul lui Alexandr Vucic: „Nimeni nu va veni la Tirana pe 6 decembrie așa că, veniți dvs., încasați diurna de deplasare și sosiți din toată Europa și din Balcanii occidentali pentru a blama Serbia pentru toate relele”.
În principiu,asta este și așa se încheia povestea. Numai că nu așa funcționează jocurile în Europa și, așa cum bine știm, nici în Balcanii noștri unde deciziile politice definitive se pot spulbera aproape instantaneu, în funcție de circumstanțe. Pe de o parte, Comisia Europeană face toate eforturile imaginabile pentru a nu avea de înghițit rușinea unui Summit eșuat, mesaj direct despre capacitatea de a avea un mecanism de rezolvare preventivă a crizelor. Pe de altă pare, Vucici pare să regrete deja poziția inițială, declarând că, la insistențele primului său ministru, se va mai gândi la o posibilă participare deoarece „sunt gata să ascult...nu are nimic de-a face cu vanitatea mea...și, din această cauză, nu am o problemă în a mă răzgândi dacă asta ne dă posibilitatea de a spune ceva”.
Dovadă, din nou, că în spațiul nostru balcanic, se poate spune orice, se poate insulta la cel mai înalt și crea tensiuni dramatice și că, pe fond, chestiunea cu „comportamentul european” e relativ străină jocurilor mereu pe muchea unui cuțit extrem de ascuțit.