Tehnicile rusești de manipulare ale rețelei Georgescu
0Călin Georgescu a îndemnat indirect la proteste, mișcarea fiind corelată cu depistarea unor mercenari înarmați până în dinți în drum spre București și cu o dezinformare evidentă privind intrarea România în război cu Rusia, menită să declanșeze activarea Tratatului 5 al NATO astfel încât Donald Trump să nu poată prelua mandatul de președinte al SUA. Mai mult, teoria halucinantă potrivit căreia România se pregătește de război a fost distribuită pe TikTok, fiind utilizate imagini cu echipamente militare pe străzile din Capitală. MApN a dezmințit aceste zvonuri.
Noaptea trecută, MApN avertiza că pe rețelele sociale, în special pe TikTok, au apărut înregistrări ale unor deplasări de tehnică militară, mai vechi sau realizate la repetițiile pentru parada de 1 Decembrie, prezentate ca fiind de actualitate. Scopul ar fi susținerea narativului potrivit căruia România se pregătește de război, folosit recent și de Călin Georgescu. De altfel, în mediul online se discută și despre presupuse pregătiri pentru recrutarea tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani sau mobilizarea rezerviștilor în vederea trimiterii pe frontul din Ucraina.
"Toate aceste informații sunt false. Aceste manipulări răspândite pe rețelele digitale, în special TikTok, inclusiv ca parte din campanii susținute de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO, au rolul de a întreține o stare de incertitudine și de a induce panica în rândul opiniei publice", spune Ministerul Apărării Naționale.
Georgescu, războiul și americanii
Coincidenta face că, seara trecută, la Realitatea Plus, Călin Georgescu avansa o teorie similară dezinformării din social-media: România ar intra în război cu Rusia, iar SUA vor declara stare de urgență, ca urmare a activării articolului 5 din Tratatul NATO, context în care Donald Trump ar fi împiedicat să preia mandatul de președinte.
Când jurnaliștii prezenți la secția de vot de la Mogosoaia, unde Georgescu a mers duminică în semn de protest, chiar dacă turul de scrutin nu s-a ținut, i-au atras atenția că afirmațiile legate de război stârnesc panică, Georgescu a răspuns: "panica o răspândesc cei care astăzi dețin puterea".
"Îndemn pe toată lumea la exact ce am făcut eu: să meargă cu același simbol al democrației în fața secțiilor de votare. Eu am venit cu flori și cu rugăciune", a fost îndemnul indirect la protest al lui Georgescu.
Unii din susținători l-au ascultat și s-au pregătit de ieșirea în stradă. Printre ei, mercenarul Horațiu Potra, plasat în apropierea lui Călin Geogescu, dar a unor oficiali ruși, precum și oameni din gruparea paramilitară pe care o conduce. Numai că în locul lumânărilor au preferat pistoale, arme albe și obiecte pirotehnice. Au fost opriți în drumul lor spre București, autoritățile având suspiciuni privind organizarea unor acțiuni violente în București.
Mișcările au fost anunțate încă de seara trecută de Patriarhia Română, parohiile fiind locul unde în ultimele luni Călin Georgescu a fost promovat agresiv.
”Pe grupurile reprezentanţilor unor partide politice, s-a stabilit ca aceştia să meargă mâine, duminică, 8 decembrie 2024, în parohii, pentru mobilizarea credincioşilor, în vederea organizăriiunor proteste şi mişcări de stradă împotriva Curţii Constituţionale a României şi a altor instituţii ale statului român. În acest context, adresăm un îndemn către parohiile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Bucureştilor, precum şi către parohiile şi mănăstirile din celelalte eparhii ca preoţii, monahii şi credincioşii să nu se implice şi să nu participe la astfel de acţiuni contrare atât legii, cât şi păcii sociale. Astfel de instigări pot avea consecinţe negative, atât asupra clericilor, cât şi asupra credincioşilor”, se arăta într-un comunicat al Patriarhiei Române.
SIE explică modul de operare al rușilor
Acțiunile puse în practică mai sus, de Călin Georgescu sau susținători ai lui, seamănă extrem de mult cu modul în care descrie Serviciul de Informații Externe tehnicile de manipulare pe care le folosește Rusia.
În raportul desecretizat trimis către CSAT, SIE menționează că România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale Rusiei, fiind un interes în creștere la Kremlin de a influența societatea românească, prin propagandă și dezinformare și prin „sprijinirea unor candidați eurosceptici și alimentarea unor mişcări antisistem, inclusiv prin implicarea acestora în proteste care să modeleze agenda publică”.
Mesajele de propagandă au vizat, potrivit SIE, „(i) divizarea societății pe teme precum controlul exercitat de SUA/NATO asupra României, amenințările de securitate generate de statutul de membru NATO și de sprijinul acordat Kievului; (ii) discreditarea capacității de răspuns a NATO și României, amplificarea neîncrederii populaţiei în capacitatea de apărare naţională; (iii) erodarea sprijinului populaţiei pentru deciziile de politică externă ale României; (iv) evidentierea implicării României în conflict și ambițiilor teritoriale în raport cu statele vecine (ex. Ucraina și R. Moldova)”.