Teatru online. Un spectacol despre mască

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
ss

Până la urmă, despre ce este vorba în piesa ‘’Aşa este (dacă vi se pare) » datorată lui Luigi Pirandello ? Indubitabil, despre viaţă. Despre adevărurile ei care nu sunt niciodată nici sigure, nici definitive, ci etern supuse schimbării. Veşnic relative.

Aşa este (dacă vi se pare) vorbeşte despre realitatea în conformitate cu care, la un moment dat, unul şi acelaşi lucru, una şi aceeaşi faptă pot să aibă mai multe înţelesuri, dar şi consecinţe complet diferite. Că totul depinde de cine şi de cum priveşte. Că însăşi viaţa poate să devină, chiar atunci când ne aşteptăm mai puţin, moarte. Şi că orice realitate poate fi radical schimbată de mască.

Poate tocmai de aceea, în prima secvenţă a spectacolului realizat în anul 1999 la Teatrul Naţional din Craiova de marele, de inegalabilul regizor Vlad Mugur, vedem un personaj, cel mai anodin, Servitorul (Teodor Marinescu), aflat în faţa cortinei trase, punându-şi mască. În decorul cu multe oglinzi, creat de Helmut Stürmer, în spaţiul de joc, ca o sală de spectacole, cu scaune numerotate asemenea celor din sala adevărată, sunt uitate şi risipite câteva măşti. Cu care începe să se joace, ca din întâmplare, atât de ludicul, de ironicul Lamberto Laudişi, impecabil jucat de maestrul Valer Dellakeza.  

Măştile sunt răspândite peste tot, aşa că e firesc să se joace cu ele şi domnul prefect, interpretat deliberat ceva mai îngroşat, în cheie voit, căutat dar şi natural- burlescă, de acelaşi mare actor. Prefectul acesta ba amabil, ba parcă abulic, veşnic pus pe somn, trebuie să stabilească cine minte. Cvasi-desprinsa de realitate, hieratica doamnă Frola , cea căreia actriţa Magda Mugur îi conferă un subtil amestec de umanitate, tragism, împăcare cu sine, înţelepciune care toate au însă un aer uşor suspect, sau domnul Ponza, reţinut, introvertit, atât de credibil construit de Sorin Leoveanu ?

În întreg spectacolul, mască va mai purta doar actriţa Gabriela Baciu, interpreta doamnei Ponza. Cea care va spune că da. Este fiica doamnei Frola, dar şi cea de-a doua soţie a domnului Ponza. O va face spre satisfacţia domnului Lamberto, dar şi sporind mirarea şi dezabuzarea lumii de bârfitori. Cea din care fac parte consilerul Agazzi (Valeriu Dogaru), doamna Amalia (Nataşa Raab), Dina (Anca Dinu), Mirela Cioabă (Doamna Sirelli), Valentin Mihali (Domnul Sirelli), Iosefina Stoia (Doamna Cini), doamna Neni (în savuros travesti, Angel Rababoc), comisarul Centuri (Constantin Cicort). Fiecare perfect portretizat, individualizat cu mijloace artistice extrem de rafinate. Certificându-se astfel, încă o dată, marea ştiinţă de a lucra cu actorii, dar şi talentul de care dispun componenţii distribuţiei. Care evoluează fără cusur în costumele create de Lia Manţoc

După cum lesne se poate constata, Aşa este (dacă vi se pare) poate fi  socotit şi un spectacol cu şi despre mască. Nu doar fiindcă a fost zămislit cu ajutorul măştile excepţionale, concrete, create de Ilona Jaro-Varga, ci şi fiindcă conţine o mască cu totul aparte. Una simbolică. Cea creată de maestrul Valer Dellakeza. Anume inventată de regizor şi de actor  pentru ca Valer Dellakeza să poată realiza această performanţă reprezentată de dublul rol jucat în spectacol. Cum s-a ajuns la soluţia respectivă ? La formula dublului rol. Din calcul sau din întâmplare ? Cum vi se pare ?

Sigur este aşa este cum credeţi sau cum şi dacă vi se pare.  

Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova

AŞA ESTE (DACĂ VI SE PARE) de Luigi Pirandello

Traducerea – Rodica Locusteanu

Regia – Vlad Mugur

Decoruri – Helmut Stürmer

 Costume – Lia Manţoc,

 Măşti – Ilona Jaro-Varga

 Asistent regie - Tudorel Petrescu

Cu:

Valer Dellakeza (Lamberto Laudisi, Domnul prefect)

 Magda Mugur (Doamna Frola)

Sorin Leoveanu (Domnul Ponza)

 Gabriela Baciu (Doamna Ponza)

 Valeriu Dogaru (Consilierul Agazzi)

Nataşa Raab (Doamna Amalia)

Anca Dinu (Dina)

Gabriella Bartalis (Doamna Sirelli)

Valentin Mihali (Domnul Sirelli_

 Iosefina Stoia (Doamna Cini)

 Angel Rababoc (Doamna Neni)

 Theodor Marinescu (Servitorul)

 Constantin Cicort (Centuri)

 Tudorel Petrescu (Primul domn)

 Marian Politic (Al doilea domn)

Data difuzării online: 21 mai 2020

P.S. Acest text nu se adresează hiper-activilor şi irespirabililor vânătorul/d.c., lucifer, ioan stănilă, herr, victor nagy, zâna-măseluţă. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite