SONDAJ Adevărul: 3 din 4 români vor Unirea cu Republica Moldova

0
0
3 din 4 români vor Unirea cu Republica Moldova
3 din 4 români vor Unirea cu Republica Moldova

3 din 4 români Vor Unirea României cu Republica Moldova. Acesta este rezultatul unui sondaj de opiniei publicat de Adevărul şi care relevă preocuparea românilor faţă de soarta celor de dincolo de Prut, şi se reconfirmă sondajul realizat în 2012 de CRSS şi care spunea că peste 87,25% dintre români sunt de acord cu Unirea.

În 2012, Centrul român pentru Studii şi Strategii nu a lăsat la dispoziţie şi varianta de răspuns cu Nu Ştiu, forţând astfel o alegere cu Da sau Nu- 87,25% au spus DA . 

În 2013 ziarul Adevărul (INSCOP) a permis să existe indecişi, lucru care a făcut ca numărul celor care se opun Unirii să fie unul similar şi mic, de doar 22,7%, care ar refuza actul unirii dacă procesul de integrare europeană a Republicii Moldova eşuează.

În acelaşi sens, 51,7% dintre respondenţi cred că Republica Moldova este apropiată mai degrabă de România şi de UE, 25,7% consideră că Basarabia este mai apropiată de Rusia şi Uniunea Eurasiatică. Aproximativ acelaşi număr de români sunt de părere că, pe viitor, Republica Moldova se va integra în România sau Uniunea Europeană (50,7%) pe când doar 7% dintre responenţi cred că Basarabia se va apropia de Rusia. Doar 7,5% dintre români mai cred că Republica Moldova se va mai apropia de Rusia.

Conform sondajului românii cred că principala piedică în calea Reunirii este Rusia - 52,4%, în timp ce foarte puţini consideră că partenerii Occidentali s-ar opune acestui proces - 6,7%.

Notorietatea inscripţiilor de tipul Basarabia pământ românesc/ Basarabia e România este foarte ridicată. 44,4% dintre români declară că le-au văzut în spaţiul public. Cunoaşterea inscripţiilor unioniste este mai bună la categoriile de vârstă mai tinere. Probabil explicaţia se leagă de mobilitatea mai mare a tinerilor, dar şi de obişnuinţa acestora de a citi mesaje tip graffiti. De asemenea, mesajele sunt percepute mai degrabă de persoanele cu un nivel mai ridicat de educaţie. De remarcat că în regiunea Muntenia-Oltenia-Dobrogea pare a exista un interes mai ridicat vizavi de inscripţiile Basarabia pământ românesc/ Basarabia e România decât în celelalte zone ale ţării.

Sondajul reflectă interesul deosebit pe care românii îl au faţă de problema naţională şi necesitatea Reunirii tuturor românilor într-un singur stat românesc european.

    

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite