Soluţia UDMR pentru problemele României: limba maghiară

0
0
Câte din ideile năstruşnice şi anti-româneşti ale UDMR vin de fapt de la Budapesta?
Câte din ideile năstruşnice şi anti-româneşti ale UDMR vin de fapt de la Budapesta?

Liderul UDMR Kelemen Hunor a ieşit public cu propunerea unei soluţii care ar scăpa România de urmele comunismului: înfiinţarea unei universităţi de stat în limba maghiară. O idee cel puţin năstruşnică, pentru că nu există în mod logic nicio legătură între racilele comunismului şi obsesia politicienilor maghiari de a ne impune limba lor peste tot. Şi uite aşa, limba maghiară a devenit un fel de paracetamol bun la orice.

”Nimeni nu va fi mai sărac dacă va învăţa în limba maghiară într-un stat”, ne spune Kelemen Hunor (Detalii AICI). Poate că nu, dar nici mai bogat. Va fi, eventual, doar mai rătăcit în spaţiu, pentru că şi aşa etnicii maghiari au dificultăţi cu stăpânirea limbii române. Dacă ar mai face şi şcoală exclusiv în limba maghiară, ar deveni cu totul pierduţi prin spaţiul social românesc. După care, ar trebui să le dăm locuri de muncă în limba maghiară, pentru că, dacă le-am oferit unde să înveţe în această limbă, ei vor avea justificarea că trebuie să li se asigure de către statul sau de către sectorul privatul şi un serviciu corespunzător. Aşa încât joaca de-a limba maghiară nu este menită să rezolve problema etnicilor maghiari, pentru că ea, în mod natural, nu există, ci să creeze dificultăţi pe care apoi să fim obligaţi să le rezolvăm.

În loc să căutăm ceea ce ne uneşte, politicienii maghiari ne propun să scotocim după ceea ce ne desparte sau chiar după ceea ce ne contrapune. Cum ar putea acest lucru să aducă bunăstare?

Ideea însăşi că vindecăm România de unele sau altele dintre traumele ei prin limba maghiară mi se pare aberantă. Sărăcia nu o vom învinge nici prin limba maghiară, nici prin autonomie etnică. După cum nici nu vom avea medici mai buni dacă studenţii minoritari vor învăţa la Târgu Mureş în maghiară. A propune societăţii româneşti astfel de soluţii ne arată o viziune ruptă de realitate şi scufundată în dorinţa de izolare. Un discurs, până la urmă, anti-european, pentru că pune în locul integrării disoluţia şi diferenţa ca sistem de valoare. În loc să căutăm ceea ce ne uneşte, politicienii maghiari ne propun să scotocim după ceea ce ne desparte sau chiar după ceea ce ne contrapune. Cum ar putea acest lucru să aducă bunăstare?

Există senzaţia că un întreg corpus politic, cel care se erijează în reprezentant al comunităţii maghiare, trage la altă căruţă. Merge în altă direcţie decât cea firească pentru o ţară. Are o altă agendă. Una paralelă cu destinul României şi cu efortul de a ne fi mai bine. O tendinţă chiar contrarie străduinţei de a acţiona ca stat unitar. Este ca şi cum, într-o familie, unul din membrii săi ar avea întotdeauna alte gânduri şi intenţii decât binele acesteia şi ar lucra mai degrabă cu vecinul decât cu propria comunitate. O societate care se dezbină pe dinăuntru şi are adversari în propria sa curte care dau cu barosul în garduri riscă să se destrame. Acesta este pericolul la care suntem supuşi din cauza politicii maghiare interne, cu conexiuni la Budapesta.

Mai multe - Opinii

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite