Kelemen Hunor: „Trebuie înfiinţată o universitate de stat în limba maghiară. Nimeni nu va fi mai sărac dacă va învăţa în limba maghiară într-un stat”

0
0

Efectele comunismului vor dispărea din România când se va înfiinţa o universitate de stat în limba maghiară. Declaraţia a fost făcută de către fostul ministru al culturii Kelemen Hunor.

Prezent la Oradea, Kelemen Hunor a susţinut o conferinţă de presă la sediul UDMR Bihor, şi a vorbit despre revoluţia din 1956, ce a însemnat aceasta pentru maghiari, dar şi pentru români. El a afirmat că numai prin înfiinţarea unei universităţi de stat maghiare România va scăpa de efectele comunismului.

 “Este adevărat că preşedintele Traian Băsescu a condamat comunismul în Parlamentul României  şi este adevărat că o parte din consecinţele comunismului au fost reparate, dar doar o parte. Au fost şi victime instituţionale, nu numai persoane fizice dupa 1956.  Universitatea Babeş Bolyai a fost victima colaterală după revoluţia 1956 din Ungaria. Credem că toate consecinţele comunismului pot fi eradicate, pot fi puse în normalitate atunci când victimele instituţionale, instituţiile care au suferit  si au fost desfiinţate după această revoluţie din Ungaria vor fi repuse în funcţie. Pâna când universitatea de stat în limb maghiară nu va functiona comunismul va produce efecte”, a afirmat Kelemen Hunor

O astfel de universitate ar putea fi înfiinţată printr-o legislaţie care să permit acest lucru.

“Dacă a existat o astfel de instituţie care a fost victima comunismului  trebuie înfiinţată o astfel de instituţie. Cum? Prin lege. Nimeni nu va fi mai sărac dacă există posibilitatea de a învăţa în limba maghiară într-un stat”, a mai spus  Kelemen Hunor

A recunoscut că prin înfiinţrea unei universităţi de stat în limba maghiară numărul studenţilor nu va creşte, dar consideră că este important studiul în limba maternă.

 “Va putea să înveţe în limba maternă mult mai bine, mult mai repede şi îşi dezvoltă personalitatea şi cariera mult mai repede. Plus pentru  păstrarea identităţii trebuie să studieze în limba maternă. Eu învăţ limba română  pentru că este limba oficială a statului şi dacă vreau să mă descurc în viaţă trebuie să învăţ limba română, dar dorinţa de a învăţa în limba maternă este dorinţa fiecărui om normal”, a punctat Kelemen Hunor.

Mai multe - Oradea

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite