Semnal de speranță: SUA anunță oficial că sunt gata să înceapă „fără condiții prealabile” discuții cu China și Rusia pe tema armamentelor nucleare

0
0
Publicat:

În fine, după ce de atât de mult timp scena publică a fost dominată de un singur discurs corect politic, acela despre producția sau achiziționarea de arme, despre trimiterea în Ucraina a noi și noi cantități uriașe de armament și muniție, după ce SUA și Rusia au abandonat unul după altul toate acordurile negociate timp de decenii privind controlul armamentelor nucleare și convenționale, părea că războiul este iminent, odată cu el declanșarea apocalipsei nucleare. Subiect terifiant care a fost din ce în ce mai mult impus narativului oficial din mai multe țări, în primul rând cele economic dezvoltate, explicând astfel, cu nonșalanța specifică gândirii primare a generalilor, necesitatea trecerii urgente la economia de război. Și, după cum vedeți, suntem cu toții în mijlocul acestui tip unic de narațiune în care se vorbește numai despre război și necesitățile sale imediate inclusiv începând să plutească insistent în aer ideea că ar trebui să ne întoarcem la sistem armatei obligatorii, singura formulă eficientă de a avea la dispoziție o masă de manevră permanent alimentată în termenii legii, gata oricând să fie trimisă pe font.

Picture1 png

În acest context realmente sinistru, iată că avem să vă povestim despre un prim mare major semnal de speranță: Jack Sullivan, consilierul național de securitate al Președintelui Biden a declarat că SUA sunt gata să se angajeze în discuții pe teme nucleare cu China și Rusia „fără condiții”: „Mai degrabă decât să aștepte să fie rezolvate toate diferendele noastre bilaterale, Statele Unite sunt gata să înceapă cu Rusia (discuții) privind managementul riscurilor nucleare și în scopul dezvoltării unui cadru post-2026 pentru control (al armamentelor nucleare)...Sunt gata să începe fără precondiții discuții și cu China, pentru a ne asigura că această competiție este „controlată și că ea nu duce la conflict” a afirmat Sullivan adăugând și că „Moscova poate fi influențată de dimensiunea construcției militare chineze” .

Foarte interesant semnal deoarece el vine să atenueze, cel puțin parțial și în urgență, șocul transmis de anunțul făcut de Departamentul de Stat care anunțase că SUA vor renunța să ofere Rusiei unele notificări obligatorii în termenii Tratatului New Start de control a armamentelor nucleare, asta incluzând oprirea tuturor informărilor privind rachetele și localizarea lansatoarelor de rachete, invocând „repetatele violări” ale Acordului din partea Moscovei. Urmează să înceteze să ofere și informația de telemetrie privind lansările de rachete balistice intercontinentale și cele de rachete balistice intercontinentale lansate de pe submarine.

Este vorba despre singurul Tratat rămas funcțional între SUA și Rusia și care urmează să expire în 2026, semnat în 2010 de către președinții Obama și Medvedev, limitând numărul de rachete și încărcături nucleare: mu ,mai mult de 1550 încărcături nucleare desfășurate în teren și 700 de rachete și bombe nucleare desfășurate în teren și care sunt posibil de supus inspecției reciproce.

Discuția de acum, inclusiv cele două mesaje contradictorii, este, pe fond, o constatare a eșecului profund în care, cu extraordinară rapiditate, se înfundă zi de zi, tot mai mult ceea ce este numit „ordinea internațională” și instituțiile sale de coordonare, în frunte cu Națiunile Unite. De aici și afirmația făcută de Sullivan: „atunci când relațiile politice sunt la cel mai jos nivel și tensiunile la cel mai înalt nivel, controlul armamentului și reducerea riscurilor nucleare sunt, după părerea noastră, cel mai important dintre toate lucrurile și credem că suntem acum în această situație”. Este perfect adevărat și reproduce cu exactitate nevoia funcționării lumii în „echilibrul terorii”, exact pe logica din Războiul Rece, de data asta nu cu doi, ci cu trei parteneri: SUA, Rusia și China.

Asta nu înseamnă că nu vor continua să se manifeste toate riscurile situaționale (cu toate implicațiile lor) legate d conflictul din Ucraina, în speranța tuturor că el se va opri în spațiul în care se desfășoară acum.

 Ce este nou și dătător de speranță în deschiderea anunțată de consilierul de securitate al Președintelui SUA este că începe să devină vizibilă urgența absolută a negocierilor pentru evitarea unui final dramatic al conflictelor internaționale, cel în care să fie folosite armele nucleare. Logica politică, după destul de mult timp, pare să primeze în fața logicii generalilor, adică exact ceea ce a menținut pacea planetei în perioada Războiului Rece. În disperare de cauză, se redescoperă valoarea echilibrului care a generat trata dimensiunile crizei în care ne aflăm, s-ar putea să auzim că s-ar dori și revenirea la tratatul de control al armamentului convențional.

Ne există niciun fel de garanții. Nimeni nu poate spune dacă se vor concretiza aceste intenții legate de tratatele de control în domeniul cursei înarmării. Există doar o speranță că, până la urmă, de frică dacă nu de altceva, vom avea oameni politici care să se trezească în ultimul moment și să decidă să acționeze, câte de puțin, și în favoarea oamenilor și vieții normale în condiții de pace.  

Trebuie salutată măcar intenția.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite